Zelenskyj taler til Stortinget onsdag klokka 14

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal holde en videooverført tale til Stortinget onsdag klokken 14.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal tale i Stortinget onsdag. Foto: Ukrainas presidentkontors presseavdeling via AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal tale i Stortinget onsdag. Foto: Ukrainas presidentkontors presseavdeling via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) på sin Facebook-side tirsdag morgen.

I et brev stortingspresidenten har lagt ved, som er sendt til stortingsrepresentantene står det at arrangementet er ventet å ta inntil 20 minutter.

Ukrainas ambassadør vil være til stede, og regjeringens medlemmer vil også bli invitert.

– Vi står overfor den største krigen og verste humanitære katastrofen i Europa siden andre verdenskrig. Zelenskyjs tale til Stortinget er en sjelden og historisk begivenhet som reflekterer dette store alvoret. Gjennom møtet med Zelenskyj får et samlet Storting vist sin sterke tverrpolitiske sympati med Ukraina og støtte til deres kamp, sier Gharahkhani.

Det var 18. mars at det ble kjent at stortingspresidenten har invitert Zelenskyj til å tale.

I løpet av uken skal Zelenskyj også holde tale i nasjonalforsamlingene i Danmark, Nederland, Hellas og Australia, opplyser presidenten selv i en video i meldingstjenesten Telegram natt til tirsdag.

– Det er viktig at disse talene ikke bare holdes foran politikere, men også foran samfunnene. Foran millioner av mennesker som ønsker å lytte til Ukraina og som er klare til å høre for å hjelpe og gi støtte. Mennesker som føler at vi kjemper for vår felles frihet. En frihet for alle mennesker på jorda vår, sier Zelenskyj i videoen ifølge The Guardian.

NORGE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter natt til tirsdag at han skal tale for Stortinget i løpet av uka. Video: Zelenskyjs Telegramkanal Vis mer

I videotalen natt til tirsdag beskrev Zelenskyj det han kalte «en svært aktiv diplomatisk dag» mandag der han snakket med Storbritannias statsminister Boris Johnson, Canadas statsminister Justin Trudeau, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Italias statsminister Mario Draghi og Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

(NTB)

Mer om