Zelenskyj sparker riksadvokaten og sjefen for sikkerhetstjenesten

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fjerner sjefen for sikkerhetstjenesten, Ivan Bakanov, og riksadvokat Iryna Venediktova.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fjerner riksadvokaten og sjefen for sikkerhetstjenesten. Foto: Eliot Blondet Pool/SIPA/Shutterstock
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fjerner riksadvokaten og sjefen for sikkerhetstjenesten. Foto: Eliot Blondet Pool/SIPA/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det opplyser presidenten på sitt nettsted søndag kveld.

Det er ikke blitt oppgitt noen offisiell grunn for avskjedigelsene, men i juni omtalte Politico at Bakanov hadde havnet i klinsj med Zelenskyj på grunn av en rekke feil, blant annet tapet av byen Kherson sørøst i landet.

Ifølge Ukrinform skal sikkerhetssjefen ha blitt fjernet «på grunn av unnlatelse av å utføre, eller å ha feilaktig utført, tjenesteoppgaver som førte til menneskelige skader eller andre alvorlige konsekvenser».

Riksadvokat Iryna Venediktova har ledet arbeidet med å straffeforfølge russiske krigsforbrytelser i Ukraina. Hun blir nå erstattet av Oleksij Simonenka.

Det er ikke kjent hvem som tar over for Bakanov, som har ledet Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) siden 2019. Han har tidligere blitt omtalt som en nær venn av Zelenskyj.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer