Zelenskyj: Russland bruker sult som våpen

I en tale til den irske nasjonalforsamlingen anklager Volodymyr Zelenskyj Russland for å bruke sult som våpen i krigen i Ukraina.

Volodymyr Zelenskyj har holdt videotaler til folkevalgte i en lang rekke land. Onsdag var turen kommet til den irske nasjonalforsamlingen. Arkivfoto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB
Volodymyr Zelenskyj har holdt videotaler til folkevalgte i en lang rekke land. Onsdag var turen kommet til den irske nasjonalforsamlingen. Arkivfoto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med sin beleirings- og bombarderingstaktikk, bruker Russland «sult som våpen» mot ukrainerne og dermed også mot land i Nord-Afrika og Asia som er avhengige av å importere korn fra Ukraina, sa den ukrainske presidenten.

Zelenskyj viser dermed nok en gang en evne til å tilpasse budskapet til sitt publikum. Den store hungersnøden mens Irland var en under britisk overherredømme på 1800-tallet er en sentral del av landets historie.

– Et land som gjør dette fortjener ikke å være en del av kretsen av siviliserte land. Russland har fortsatt ikke gitt opp planen om å okkupere og undertrykke hele det ukrainske folket, sa Zelenskyj i videotalen.

Fordømmer nøling

Onsdagens appell til Irlands folkevalgte føyde seg inn i rekken av taler han har holdt til nasjonalforsamlinger i blant annet USA, Canada og en rekke europeiske land. Den ukrainske presidenten gjentok sin bønn om økonomisk, diplomatisk og militær hjelp i kampen mot den russiske invasjonen.

Zelenskyj fordømte Europa for nøle med å stanse energiimporten fra Russland og hevdet enkelte ledere er mer bekymret for næringslivets tap enn de er for krigsforbrytelser.

– Det er kommet en ny retorikk om sanksjoner, men jeg kan ikke tolerere vingling etter alt vi har gått gjennom i Ukraina og alt de russiske styrkene har gjort. Vi må fortsatt overbevise Europa om at russisk olje ikke må få gi næring til Russlands militærmakt ved å generere inntekter, sa presidenten. Han ba også om at russiske banker stenges helt ute fra de vestlige finansmarkedene.

– Før eller senere

Enkelte EU-land, blant annet Tyskland, har vært skeptiske til å kutte ut all import av energi fra Russland på grunn av den økonomiske skaden det kan føre til på hjemmebane. Samtidig har de grusomme bildene av drepte sivile i Butsja ført til økt press.

EU-president Charles Michel sa denne uken at EU «før eller senere» må innføre sanksjoner på russisk olje og gass.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer