Zelenskyj: Flere tusen russiske raketter siden krigsutbruddet

Siden krigsutbruddet har Russland avfyrt rundt 4.700 raketter mot mål i Ukraina, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Bildet viser utskutte boligblokker Borodjanka i Kyiv-regionen. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB
Bildet viser utskutte boligblokker Borodjanka i Kyiv-regionen. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

I et videoinnlegg til Organisasjonen av fransktalende land (OIF) sa Zelenskyj søndag at flere hundre ukrainske byer er praktrisk talt nedbrent.

– Tusenvis av mennesker er blitt drept, hundretusener er blitt deportert til Russland. Og millioner av mennesker har forlatt Ukraina for å søke beskyttelse fra krigen i andre land, sa presidenten.

Han la til at sist tirsdag alene ble nesten hundre raketter skutt ut mot mål i Ukraina.

– Et hundre raketter mot våre byer, mot bolighus, mot næringsliv, mot kraftstasjoner. Som et resultat av dette var over 20 millioner mennesker i perioder uten strøm.

Zelenskyj ba medlemslandene i OIF, som møtes i Djerba i Tunisia, om hjelp.

President Volodymyr Zelenskyj under en strengt bevoktet tale i den nylig frigjorte byen Kherson 14. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
President Volodymyr Zelenskyj under en strengt bevoktet tale i den nylig frigjorte byen Kherson 14. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB Vis mer

– Ukraina ønsker virkelig fred. Men for å gjenopprette freden, trenger vi støtte. Å finne tilbake til fred er absolutt mulig. Men det kan først oppnås hvis alle i verden forstår at ingen fortjener en eneste dag med terror, sa den ukrainske presidenten.

Krigsfanger

Ukrainske myndigheter avviser en russisk påstand om henrettelse av russiske krigsfanger.

Russerne har offentliggjort et videoklipp som angivelig viser russiske krigsfanger som er blitt drept etter at de hadde overgitt seg.

Det ukrainske parlamentets kommissær for menneskerettigheter, Dmytro Lubinets, sa søndag at utdrag av videoen viser en iscenesatt overgivelse. Han hevdet at russerne gjorde seg skyldig i en krigsforbrytelse ved å åpne ild mot ukrainske styrker.

– Våre styrker forsvarte seg mot russere som lot som om de overga seg. Så disse soldatene kan ikke bli ansett for å være krigsfanger, sa Lubinets.

Sivile ofre

Ukrainske etterforskere sa søndag at over 8.300 sivile er drept siden den russiske invasjonen av Ukraina, blant dem 437 barn. Det er den ukrainske justisministeren Andriyj Kostin som har lagt fram tallene, melder det ukrainske nyhetsbyrået UNIAN.

Over 11.000 mennesker er registrert som såret under de ni måneder lange krigshandlingene, heter det.

Kostin sier at tallene trolig er høyere ettersom de ukrainske granskerne ikke har tilgang til de deler av Ukraina som er okkupert av russerne.

I de frigjorte områdene melder ukrainske myndigheter at de stadig finner døde og omstendigheter som tyder på klare overgrep.

Så langt har myndighetene registrert over 45.000 tilfeller av krigsforbrytelser. 216 personer er oppført som mistenkte i forbindelse med krigsforbrytelser, blant dem 17 russiske krigsfanger.

Ingen av opplysningene eller påstandene kan bekreftes av uavhengige kilder.

(©NTB)

Mer om