Zelenskyj: – Det er tid for seriøse fredsforhandlinger

Det er på tide at fredssamtalene mellom Russland og Ukraina for alvor starter, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videotale.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener det er på tide at fredssamtalene for alvor starter. Foto: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener det er på tide at fredssamtalene for alvor starter. Foto: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) Vis mer
Publisert

– Jeg vil gjerne at alle hører etter – særlig i Moskva. Tiden er inne for et møte. Det er tid for å snakke sammen. Det er på tide å gjenopprette territoriell integritet og rettferdighet for Ukraina, sier Zelenskyj.

Oppfordringen til meningsfulle fredssamtaler «uten utsettelser» med Russland kom i en videotale natt til lørdag, melder blant andre nyhetsbyrået Reuters og BBC.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier til Russland at det er på tide å snakke sammen. Her fra da han talte til den tyske nasjonalforsamlingen torsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier til Russland at det er på tide å snakke sammen. Her fra da han talte til den tyske nasjonalforsamlingen torsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer

Foreløpig har fredssamtalene foregått på lavere nivå mellom russiske og ukrainske delegasjoner.

– Dette er Russlands eneste sjanse til å redusere skadene av egne feil, sa Zelenskyj og la til en advarsel:

– Ellers vil Russlands tap bli så store at det kommer til å ta flere generasjoner å gjenoppbygge landet.

Russlands president Vladimir Putin anklager på sin side Ukraina for å trenere fredssamtalene. I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz sa Putin at Ukraina kommer med urealistiske forslag i fredssamtalene.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer