Zelenskyj anklager Russland for å stanse kolonne med mat til Mariupol

President Volodymyr Zelenskyj anklager russiske styrker for å ha stanset en kolonne som forsøkte å frakte mat og forsyninger inn til beleirede Mariupol.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det fortsatt er rundt 100.000 mennesker i Mariupol, som stadig rammes av russiske angrep. Bildet viser folk som søkte tilflukt under et bombeangrep i Mariupol i slutten av februar. Foto: Mstyslav Tsjernov / AP / NTB.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det fortsatt er rundt 100.000 mennesker i Mariupol, som stadig rammes av russiske angrep. Bildet viser folk som søkte tilflukt under et bombeangrep i Mariupol i slutten av februar. Foto: Mstyslav Tsjernov / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Kolonnen befant seg to mil utenfor Mariupol, sa Ukrainas president i sin daglige tale til folket tirsdag kveld. Flere bussjåfører og statsansatte ble angivelig tatt til fange.

– Per i dag er det rundt 100.000 mennesker i byen. De er der under umenneskelige forhold. Ingen mat, uten vann, uten medisiner. Konstante artilleriangrep, konstante bombeangrep, sa han i talen, ifølge BBC.

Så langt har regjeringsstyrkene i Mariupol nektet å overgi seg. Litt over 7.000 mennesker ble brakt ut av byen tirsdag, ifølge Zelenskyj.

– Slapp bomber over alt

Før krigen bodde det rundt 440.000 mennesker i havnebyen Mariupol, som ligger ved Azovhavet sør i Ukraina. Byen har vært beleiret i flere uker, og befolkningen har lenge vært uten tilgang på strøm, vann og medisiner.

– De siste fem dagene fløy flyene over oss hvert femte sekund og slapp bomber overalt. På boligbygninger, barnehager, kunstskoler, overalt, sier Viktoria Totsen (39), som klarte å komme seg ut av Mariupol og videre til Polen.

– Sjåfører tatt til fange

Russland har ønsket å ta Mariupol for å etablere en landforbindelse mellom den annekterte Krim-halvøya og de opprørerkontrollerte områdene øst i Ukraina og til Russland.

Zelenskyj sier at nye forsøk på å evakuere sivile via humanitære korridorer er blitt spolert av russiske angrep.

En ikke navngitt ukrainsk kilde sier til nyhetsbyrået AP at russerne tok 15 bussjåfører og hjelpearbeidere til fange da de stanset kolonnen utenfor Mariupol. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Mer om