Zaghari-Ratcliffe: Skulle aldri ha vært fengslet

Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som i forrige uke ble løslatt etter nesten seks år i iransk fangenskap, møtte mandag britisk presse.

44 år gamle Nazanin Zaghari-Ratcliffe holdt mandag pressekonferanse og snakket om det seks år lange fengselsoppholdet i Iran. Foto: AP / NTB
44 år gamle Nazanin Zaghari-Ratcliffe holdt mandag pressekonferanse og snakket om det seks år lange fengselsoppholdet i Iran. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Det som skjer nå, skulle ha skjedd for seks år siden. Jeg skulle ikke ha sittet fengslet i seks år, sa hun under en pressekonferanse i London.

I sin første offentlige kommentar etter løslatelsen ba hun også om at alle som er «urettmessig fengslet» i Iran blir løslatt.

44-åringen ble pågrepet i Iran i april 2016 etter å ha besøkt familien i landet.

Hun jobbet da for Thomson Reuters Foundation og drev opplæring av iranske journalister. Anklagen mot henne lød på oppvigleri, og dommen lød på fem års fengsel.

Da dommen var sonet, ble hun utstyrt med fotlenke og satt i husarrest i Teheran.

I 2021 ble hun dømt til ytterligere ett år i fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i London i 2009.

Ifølge iranske medier fikk hun i forrige uke forlate landet etter at Storbritannia hadde betalt Iran 4,6 milliarder kroner, en gjeld for stridsvogner som aldri ble levert.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer