Seksuell trakassering i Høyre

Ytterligere to Høyre-varsler om seksuell trakassering i fjor

Høyre mottok og behandlet i fjor ytterligere to varsler om seksuell trakassering, i etterkant av partiets omfattende oppvask for ett år siden.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset fra da de holdt pressekonferanse om varsler-sakene i Høyre i 2018 . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset fra da de holdt pressekonferanse om varsler-sakene i Høyre i 2018 . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en omtale av partikultur, etiske retningslinjer og varsling i landsmøteheftet som nå er kunngjort før partiets landsmøte 15.–17. mars.

– Varsler mottatt etter mars/april 2018 har blitt behandlet på ordinært vis, heter det i papirene.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset bekrefter opplysningene.

– Etter den omfattende gjennomgangen i fjor vinter, mottok vi ytterligere to varsler om seksuell trakassering i løpet av året. Begge omhandlet forhold som ligger tilbake i tid, sier han til NTB.

Høyre mottok fra 10. januar i fjor og utover vinteren totalt 35 ulike varsler om seksuell trakassering med ulik alvorlighetsgrad. Varslene omhandlet saker som strakte seg tilbake til før 2010 og fram til 2018. De berørte totalt 21 ulike personer.

De to siste sakene kommer altså i tillegg til disse tidligere kjente sakene.

Ikke detaljer

Aarset ønsker ikke å gå mer detaljert inn i når hendelsene det er blitt varslet om skjedde, hvilken del av partiet varslene berører eller hvilke eventuelle reaksjoner partiet har kommet med.

– Vi har tidligere sagt at vi har hatt mange varsler relatert til Unge Høyre og yngre personer i partiet, men ikke utelukkende det, sier generalsekretæren.

– Hva betyr det at varslene er mottatt og behandlet «på ordinært vis»?

Når vi får varsler, tar vi kontakt med varsleren for å ivareta vedkommende så godt vi kan og gi tilbud om psykolog og jurist. Vi involverer den delen av organisasjonen hvor hendelsen skal ha skjedd. Vi involverer også den omvarslede, som får komme med sin versjon.

– Hvorfor kan dere ikke være mer spesifikke i kommentarene?

– Vi ønsker ikke å beskrive enkeltsaker for at varslerne ikke skal bli avslørt, og for at de skal oppleve trygghet. Samtidig skal de omvarslede få sin reaksjon og konklusjon.

Omfattende runde

De mange sakene fra i fjor vinter angikk i hovedsak medlemmer eller tidligere medlemmer av Unge Høyre. Ungdomspartiets leder Kristian Tonning Riise trakk seg da det ble kjent at Høyre hadde mottatt en rekke varsler fra kvinner i Unge Høyre om upassende oppførsel fra hans side.

– Omfanget og innholdet i alle varslingssaker var en vond erfaring for oss i Høyre. Mange personer har hatt opplevelser hos oss som de aldri skulle hatt, heter det i landsmøteheftet.

Til tross for problemene mener Aarset det er trygt å engasjere seg politisk i Norges nest største parti. Han viser til omfattende skolering og diskusjoner i Høyre, også før fjorårets avsløringer, som skal sørge for at folk behandles bra.

– Dette er et tema som blir tatt opp jevnlig – hvordan skal alle de som har lederansvar være gode forbilder og eksempler? sier han.

– Var det som skjedde i fjor en vekker?

– Det var forferdelig å oppleve at mange hadde opplevelser i vår organisasjon som de ikke skulle hatt. Vi var lei oss fordi vi til tross for at vi hadde jobbet mye med dette før metoo, fikk en lang rekke hendelser vi ikke skulle hatt. Trøsten er at mange saker lå lenger tilbake i tid, sier Aarset.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer