Ytterligere seks kornskip får forlate Ukraina

Ytterligere seks frakteskip lastet med solsikkeolje, soya og mais har forlatt ukrainske havner, melder det tyrkiske forsvarsdepartementet søndag.

Fire nye skip har kastet loss fra ukrainske havner og er på vei til Tyrkia, Kina og Italia. De er lastet med solsikkeolje og mai. Bildet er tatt av skipet The Glory som er på vei ut fra havnen i Odesa, sør i Ukraina. Foto: Nina Lyashonok / AP / NTB
Fire nye skip har kastet loss fra ukrainske havner og er på vei til Tyrkia, Kina og Italia. De er lastet med solsikkeolje og mai. Bildet er tatt av skipet The Glory som er på vei ut fra havnen i Odesa, sør i Ukraina. Foto: Nina Lyashonok / AP / NTB Vis mer
Publisert

De lastede skipene fikk klarering til å sette seil fra Tjornomorsk og Odesa, heter det fra Felles koordineringssenter, som ivaretar en internasjonal avtale som skal få 20 millioner tonn med korn ut av Ukraina for å sikre mat til millioner av sultne mennesker i Afrika, Midtøsten og deler av Asia.

Ukraina, Russland, Tyrkia og FN undertegnet avtalen forrige måned om å opprette en 111 nautiske mil lang sjøkorridor som skulle tillate frakteskip sikker ferd ut av havner som har vært blokkert av Russlands militære, og gjennom vann som har vært minelagt av det ukrainske militæret.

Implementeringen av avtalen, som varer i fire måneder, har gått sakte, men sikkert framover siden det første skipet seilte den 1. august.

Mais, soya og solsikkeolje

Fire av skipene som fikk klarering til å dra søndag skulle frakte over 219.000 tonn med mais. Det femte hadde med seg over 6.600 tonn solsikkeolje, mens det sjette har med seg 11.000 tonn med soya, opplyser Felles koordineringssenter.

Tre andre fraktskip som dro fredag kom seg gjennom inspeksjon søndag og ble klarert til å passere Bosporosstredet i Tyrkia på vei til sine endedestinasjoner.

Totalt har åtte frakteskip forlatt Ukraina siden en avtale om å avslutte en krigsrelatert havneblokade ble signert 22. juli. Med de to siste som ble klarert søndag blir tallet ti.

Utsettelse

Frakteskipet Razoni var det første skipet som forlot Ukraina med ukrainsk korn siden krigen startet i februar. Skipet skal imidlertid ikke legge til kai i Libanon på søndag som opprinnelig planlagt, sier Ukrainas ambassade i Beirut.

Ambassaden har ikke gitt en forklaring på utsettelsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer