Yngrebølgen skyller inn over Oslo-området

- Eldrebølgen er overdrevet.

(upublisert) Opprettet

I januar uttalte statsminister Erna Solberg (H) at eldrebølgen er en av fire store utfordringer som Norge står overfor. Nye studier basert på Oslo og 77 omkringliggende kommuner viser at det i denne regionen kommer en yngrebølge som motvekt.

Den varslede eldrebølgen har blitt overdrevet ved at man har sett seg blind på én side ved befolkningsutviklingen, mener forsker Kjetil Sørlie ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

– Nå får vi begge deler, man har noe på hver vektskål, og det har vært underkommunisert. Yngrebølgen veier opp for en del av eldrebølgen, selv om den er mindre. For første gang på lenge er det også mange som går ut av arbeidslivet, og samtidig skal mange inn. Det kan føre til at omstillingen vi står overfor i samfunnet, kan bli lettere å få til, sier Sørlie til Aftenposten.

Transportøkonomisk institutt (TØI) og NIBR har tatt for seg Oslo og 77 kommuner rundt hovedstaden, basert på utviklingen over ti år. Forskerne anslår at det i 2024 vil være 23 prosent flere personer i alderen 25-35 år her i landet enn i dag, hvis denne utviklingen fortsetter. I Oslo kan økningen bli på hele 39 prosent, og over 40 prosent i flere andre kommuner.

Forskerne ved TØI og NIBR konstaterer at yngrebølgen kommer som følge av store årskull på slutten av 1980-tallet og 1990-tallet som blir voksne, samt økt arbeidsinnvandring. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.