Xi: - Tilliten blir stadig dypere

Kinas leder Xi Jinping sier de samarbeider med Russland for å «ivareta internasjonal rettferdighet». For tiden er Putin på besøk i Kina.

Xi og Putin har møtt hverandre 42 ganger de siste ti årene, bemerker Xi. Foto: Sergej Gunejev / AP / NTB
Xi og Putin har møtt hverandre 42 ganger de siste ti årene, bemerker Xi. Foto: Sergej Gunejev / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den gjensidige politiske tilliten blir stadig dypere, sa Xi til Russlands president Vladimir Putin ifølge en uttalelse.

Putin ankom Kina tirsdag i forbindelse med et toppmøte om det omfattende kinesiske Belte- og veiprosjektet for å åpne handelsruter vestover fra Kina. Det er første gang Putin besøker en større verdensmakt siden det russiske angrepet på Ukraina i fjor vår.

Xi og Putin har møtt hverandre 42 ganger de siste ti årene, ifølge Xi, som omtaler dem som gode kollegaer og venner.

I Beijing ønsker Putin å styrke de allerede sterke båndene til Kina, men det er ikke ventet at nye avtaler blir kunngjort.

Mål om økt handel

Kina er Russlands største handelspartner. I fjor endte handelen på 190 milliarder dollar. Onsdag sier Xi at landene har mål om å bikke 200 milliarder dollar i 2023.

Representanter fra 130 land er i Kina på toppmøte. I en tale tidligere på todagerskonferansen sa Xi at Kina ikke er interessert i «ideologisk konfrontasjon, geopolitiske spill og konfrontasjon mellom blokker».

– Å se på andres utvikling som en trussel og gjensidig økonomisk avhengighet som en risiko kommer ikke til å gjøre ens liv bedre, sa Xi til delegatene.

Tyst om krigen mellom Israel og Hamas

Konferansen skjer i skyggen av krigen mellom Israel og Hamas, der både Kina og Russland søker en balanse mellom sine gode forhold både til Israel, palestinere og Hamas-allierte Iran.

USA har bedt Kina bruke sin innflytelse i regionen til å hindre at krigen sprer seg. Xi har ikke kommentert krigen offentlig.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer