X-Games fikk nei på Stortinget – legges ned i Norge

Frps forslag om tilskudd på 15 millioner til X-Games fikk nei på Stortinget torsdag. Dermed blir det ikke flere X-Games på norsk jord.

Norges Marcus Kleveland etter førstehoppet i finalen i Snowboard Big Air i Shougangarenan i vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Christine Olsson/TT / NTB
Norges Marcus Kleveland etter førstehoppet i finalen i Snowboard Big Air i Shougangarenan i vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Christine Olsson/TT / NTB Vis mer
Publisert

I starten av februar i år varslet Kulturdepartementet i et brev at regjeringen trekker støtten til X-Games. Fremskrittspartiet fremmet da et forslag om at det må utbetales et tilskudd på 15 millioner kroner til arrangementet.

Det ble torsdag ikke vedtatt på Stortinget. Flertallet, med medlemmer fra Ap, Sp og SV, stemte imot. Venstre, Høyre, KrF og MDG støttet forslaget som ville sikret gjennomføringen.

– Vi kontakter departementet umiddelbart for en styrt avvikling av X Games i Norge, sier Henning Andersen, daglig leder i selskapet som organiserer arrangementet.

Skuffelse i Høyre

Høyres idrettspolitiske talsperson Turid Kristensen kaller torsdagens nei på Stortinget trist og frustrerende.

– Det er ikke overraskende at Ap går imot uorganisert idrett på denne måten, men det er utrolig at Senterpartiet står i debatten og sier at de vil prioritere flere små aktører, samtidig som de har tatt til orde for å arrangere OL i Norge igjen. Vil gjerne ha OL til Norge, jeg, men deres argumentasjon henger bare ikke på greip, sier hun til NTB.

Da det ble kjent at regjeringen ville trekke tilbake støtten til X-Games, pekte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på at det Disney-eide medieselskapet ESPN burde ta sin del av regningen for å få gjennomført arrangementet også i Norge.

– Etter flere år med støtte mener vi tiden er inne for å prioritere annerledes. Når ESPN arrangerer andre steder i verden, er det i all hovedsak finansiert av kommersielle sponsorer. Det håper vi de vil være villig til å gjøre i Norge også, uten penger fra den norske breddeidretten, sa statsråden til VG den gang.

Vemodig

Kvalifiseringen til slopestyle-konkurransen i X-Games for kvinner og menn ble gjennomført på Dombås sist helg, men vinnerne vil med torsdagens vedtak ikke få plasser til X-Games 2023 all den tid arrangementet ikke vil finne sted.

Skateboardkvalifiseringen som var planlagt i Oslo i mai, men heller ikke den blir gjennomført.

– Nå som vi vet at X Games er ferdig i Norge, så er det meningsløst å sette opp den konkurransen, sier Andersen.

– Det er vemodig og trist at det er over, men alt har sin tid. Det er mange i Norge som har vært på den magiske utviklingen vi har fått gjennom disse begivenhetene. Det har vokst fram en hel bransje på internasjonalt nivå. Jeg tror alle er lei seg i dag, men samtidig tror jeg de er stolte av hva de har vært med å bygge opp, avslutter han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer