WMO: De siste sju årene er de varmeste som er målt

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) bekrefter at de siste sju årene er de varmeste siden målinger startet.

En skogbrann i Eldorado National Forest i California i september i fjor. Den globale oppvarmingen fører til større risiko for skogbranner mange steder i verden. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB
En skogbrann i Eldorado National Forest i California i september i fjor. Den globale oppvarmingen fører til større risiko for skogbranner mange steder i verden. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB Vis mer
Publisert

FN-organisasjonen påpeker onsdag at temperaturene i 2021 holdt seg høye til tross for den kjølende effekten av værfenomenet La Niña.

– To La Niñaer rett etter hverandre betyr at oppvarmingen i 2021 var relativt sett mindre betydelig enn i tidligere år. Likevel var 2021 varmere enn tidligere år som ble påvirket av La Niña, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

La Niña inntreffer vanligvis med to til sju års mellomrom. Tross dette fenomenet lå den globale gjennomsnittstemperaturen i fjor om lag 1,1 grader høyere enn det førindustrielle nivået.

Flere forskergrupper

Også EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus har slått fast at de siste sju årene er de varmeste som er registrert på verdensbasis. Gjennomsnittstemperaturen i 2021 var den femte høyeste som er registrert, ifølge disse beregningene.

WMO baserer sin konklusjon på tall fra Copernicus, amerikanske NOAA og flere andre forskergrupper. De har gjort litt ulike beregninger, og ifølge NOAA ligger 2021 på sjette plass på listen over de varmeste årene.

I alle de sju siste årene har gjennomsnittstemperaturen ligget over 1 grad høyere enn det førindustrielle nivået. Temperaturen nærmer seg grensen på 1,5 grader – som verdenssamfunnet har satt som mål å ikke overskride.

Ødeleggende konsekvenser

Selv om La Niña i fjor bidro til en viss demping av oppvarmingen, var året preget av en rekke dramatiske værhendelser og lokale temperaturrekorder.

Petteri Taalas viser til den ekstreme varmerekorden på nesten 50 grader vest i Canada, ekstremregn og flom i Europa og Asia og tørke i deler av Afrika og Sør-Amerika.

Klimaendringer og værhendelser hadde ødeleggende konsekvenser på samtlige kontinenter, ifølge Taalas.

Tross stor internasjonal bekymring for situasjonen, har de globale CO2-utslippene igjen økt i kjølvannet av pandemien. Foreløpige tall i fjor tydet på at utslippene nesten var tilbake på nivået før covid-19-rammet verden.

(©NTB)

Mer om