Høyres landsmøte

Willoch: - Den norske befolkningen kan bli mer enn halvert

Frykter lave fødselstall kan føre til sosial krise.

Tidligere statsminister og Høyre-nestor Kåre Willoch ble tradisjonen tro mottatt som en helt på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Tidligere statsminister og Høyre-nestor Kåre Willoch ble tradisjonen tro mottatt som en helt på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre-nestoren og den tidligere statsministeren fikk stående applaus da han lørdag entret talerstolen på Høyres landsmøte.

Der tok han blant annet opp de lave fødselstallene i Norge.

– Kan vårt samfunn se rolig på at det fødes så få barn? At den norske befolkningen kan bli mer enn halvert på bare noen få generasjoner, spurte han.

– Resultatet kan bli så voldsomt at nedgangen kan føre til en sosial krise, er Willochs klare advarsel.

– Mor gjør mer

Willoch, som fylte 90 i fjor, mener en økning av barnetrygden kan være løsningen for å få økt fødselstallet.

– Foreldre som velger å redusere arbeidstiden utenfor hjemmet i en periode, for å få tid til å ta seg av barn, de får mindre pensjon, understreket han.

Han er også glad for at Høyres landsmøte har gått inn for på sikt å fjerne pappakvoten i foreldrepermisjonen, men framholder at forslaget handler om å gi familiene valgfrihet.

– Jeg synes nok at mor gjør mer for barnet før det blir født og når det blir født, enn far, for å si det forsiktig. Jeg synes en mulighet for mor til å være mye sammen med sitt barn, om hun finner sterke grunner til det, er noe man må ha respekt for.

– Fedrekvoten ble jo innført for å styrke likestillingen?

– Det er et godt argument, men det er et enda bedre argument at foreldre må kunne velge den løsningen som passer dem, sier Willoch.

Russland og forsvar

I talen tok han også opp forholdet til Russland. Willoch har i lengre tid vært en talsmann for en utløpsdato på sanksjonene mot Russland og en realistisk tilnærming overfor naboen i øst.

– Norge bør være med og bidra til dette, sier han til NTB.

Han mener også at et styrket norsk forsvar kan være en fordel. Norge er nå det eneste NATO-landet med grense til Russland som ikke bruker 2 prosent på forsvar.

– Dette kan også være i Russlands interesse. For eksempel kan det hindre brushoder der til å ville gå til angrep på et svakt Norge, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer