Tidligere statsminister og Høyre-nestor Kåre Willoch ble tradisjonen tro mottatt som en helt på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Tidligere statsminister og Høyre-nestor Kåre Willoch ble tradisjonen tro mottatt som en helt på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Høyres landsmøte

Willoch: - Den norske befolkningen kan bli mer enn halvert

Frykter lave fødselstall kan føre til sosial krise.

Publisert

Høyre-nestoren og den tidligere statsministeren fikk stående applaus da han lørdag entret talerstolen på Høyres landsmøte.

Der tok han blant annet opp de lave fødselstallene i Norge.

– Kan vårt samfunn se rolig på at det fødes så få barn? At den norske befolkningen kan bli mer enn halvert på bare noen få generasjoner, spurte han.

– Resultatet kan bli så voldsomt at nedgangen kan føre til en sosial krise, er Willochs klare advarsel.

– Mor gjør mer

Willoch, som fylte 90 i fjor, mener en økning av barnetrygden kan være løsningen for å få økt fødselstallet.

– Foreldre som velger å redusere arbeidstiden utenfor hjemmet i en periode, for å få tid til å ta seg av barn, de får mindre pensjon, understreket han.

Han er også glad for at Høyres landsmøte har gått inn for på sikt å fjerne pappakvoten i foreldrepermisjonen, men framholder at forslaget handler om å gi familiene valgfrihet.

– Jeg synes nok at mor gjør mer for barnet før det blir født og når det blir født, enn far, for å si det forsiktig. Jeg synes en mulighet for mor til å være mye sammen med sitt barn, om hun finner sterke grunner til det, er noe man må ha respekt for.

– Fedrekvoten ble jo innført for å styrke likestillingen?

– Det er et godt argument, men det er et enda bedre argument at foreldre må kunne velge den løsningen som passer dem, sier Willoch.

Russland og forsvar

I talen tok han også opp forholdet til Russland. Willoch har i lengre tid vært en talsmann for en utløpsdato på sanksjonene mot Russland og en realistisk tilnærming overfor naboen i øst.

– Norge bør være med og bidra til dette, sier han til NTB.

Han mener også at et styrket norsk forsvar kan være en fordel. Norge er nå det eneste NATO-landet med grense til Russland som ikke bruker 2 prosent på forsvar.

– Dette kan også være i Russlands interesse. For eksempel kan det hindre brushoder der til å ville gå til angrep på et svakt Norge, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.