William Barr åpner for føderal etterforskning av påstått valgfusk

USAs justisminister sier den føderale påtalemyndigheten kan starte etterforskninger for å avdekke om det har forekommet valgfusk – slik Donald Trump påstår.

USAs justisminister William Barr. Foto: Jeff Roberson / Pool / AP / NTB
USAs justisminister William Barr. Foto: Jeff Roberson / Pool / AP / NTB Vis mer
Publisert

Inntil nå er det påtalemyndighetene og rettssystemene i de ulike amerikanske delstatene som har tatt seg av denne typen saker.

Men justisminister William Barr sendte mandag lokal tid ut et brev der han endret praksisen. Nå kan påstått valgfusk også etterforskes av den føderale påtalemyndigheten, som er underlagt Barr.

Han understreket at det bare skal igangsettes etterforskning hvis det er hold i anklagene. Spekulative og usannsynlige påstander kan ikke danne grunnlag for etterforskning.

Varslet sin avgang

Lederen for justisdepartementets avdeling for etterforskning av valg-relaterte forbrytelser, Richard Pilger, reagerte sterkt på Barrs brev. Han har nå varslet at han går av, ifølge en epost som nyhetsbyrået AP og New York Times har fått tilgang til. I eposten viser han til Barrs nye praksis og konsekvensene av den.

Både før og etter valget i USA har Donald Trump kommet med en lang rekke udokumenterte påstander om valgfusk. Han hevdet i forkant av valget at det kun var juks som kunne hindre ham i å bli gjenvalgt.

Trumps advokater har gått til søksmål en rekke steder med krav om omtelling og forkasting av stemmer. Så langt har disse framstøtene i rettsvesenet hatt lite suksess, og de har ikke ført til endringer i valgresultatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer