WHO-topp: – Koronapandemien er ikke over

Det er risikabelt å senke beredskapen. Koronaviruset har overrasket oss igjen og igjen, advarer sjefen for Verdens helseorganisasjon Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHOs toppsjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdens land om å fortsette kampen mot koronaviruset og sørge for å vaksinere særlig helsearbeidere og eldre. Han talte til åpningen av Verdens helseforsamling i Genève søndag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB
WHOs toppsjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdens land om å fortsette kampen mot koronaviruset og sørge for å vaksinere særlig helsearbeidere og eldre. Han talte til åpningen av Verdens helseforsamling i Genève søndag. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB Vis mer
Publisert

Han understreket alvoret under åpningen av Verdens helseforsamling, WHOs årlige toppmøte, søndag.

– Jeg vet dette ikke er budskapet dere vil høre, sa Tedros.

Men han minnet om at pandemien ikke er over før det er kontroll på viruset over hele verden. Antall rapporterte tilfeller øker i nesten 70 land i alle regioner, og det skjer samtidig som antallet som tester seg, har gått kraftig ned. Bare 57 land har vaksinert minst 70 prosent av innbyggerne, og nesten alle er høyinntekts-land, påpekte WHO-toppen.

– Viruset har overrasket oss ved hver korsvei, en storm som har rast gjennom lokalsamfunn igjen og igjen. Vi kan fortsatt ikke forutse hvilken vei den vil ta, sa han.

Over 6 millioner covid-dødsfall er rapportert til WHO, men anslagene over hvor mange som faktisk har mistet livet, ligger på nesten 15 millioner.

Tedros har vært WHO-sjef i fem år og vil bli gjenvalgt uten motkandidater under WHO-møtet i Genève.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal delta på møtet mandag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer