WHO: Over 100 angrep på helseinstitusjoner i Ukraina – pasienter og helsearbeidere drept

Verdens helseorganisasjon (WHO) har registrert over 100 angrep på ukrainske helseinstitusjoner. 73 personer er drept, inkludert pasienter og helsearbeidere.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er dypt fortvilet over de stadige angrepene på ukrainske helseinstitusjoner. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er dypt fortvilet over de stadige angrepene på ukrainske helseinstitusjoner. Foto: Johanna Geron / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi reagerer sterkt på at angrepene på helseinstitusjoner fortsetter, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Av de totalt 103 registrerte angrepene har 89 av dem rammet helsebygg, mens de fleste andre rammet helsetransporter, inkludert ambulanser. Over 50 pasienter og helsearbeidere er såret.

Tedros påpeker at dette er et klart brudd på internasjonale humanitære lover.

Over halvparten av Ukrainas apotek er stengt, og rundt 1.000 helseinstitusjoner ligger i konfliktområder. Det er krevende å tilby helsehjelp og bistand i landet. Svært mange innbyggere befinner seg utenfor helsevesenets rekkevidde, påpeker WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

– Dette forblir krevende. Jeg tror vi alle kan være enige om at man bør prioritere Mariupol, sier Kluge.

Mariupol ligger strategisk mellom den annekterte Krim-halvøya og de prorussiske separatistregionene i Øst-Ukraina. Byen er blant dem som har blitt hardest rammet av krigen. Det befinner seg fremdeles over 100.000 innbyggere igjen i byen, som før krigen hadde en befolkning på rundt 400.000. Evakuering fra byen har vist seg svært krevende.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer