WHO om nytt covid-19-medikament: - En stor nyhet

Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner en britisk studie om bruken av et spesielt medikament i kampen mot covid-19 som et gjennombrudd.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i et møte on coronakrisen i februar. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i et møte on coronakrisen i februar. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Medikamentet heter deksamentason og er det første som viser redusert dødelighet hos pasienter som har covid-19, og som er koblet til en eller annen form for pustemaskin.

Det var WHO-sjefen selv, Tedros Adhanom Ghebreyesus, som kom med den positive reaksjonen.

– Dette er en stor nyhet, og jeg gratulerer den britiske regjering, universitetet i Oxford og de mange sykehus og pasienter i Storbritannia som på hver sin måte har bidratt til det livreddende forskningsresultatet, sa han.

Testene er foretatt på 2.104 personer og viser at en lav dose med deksamentason reduserer dødeligheten med en tredel blant pasienter som er koblet til en pustemaskin, og en femdel blant dem som får en annen form for pustehjelp.

Forskerne beskriver resultatet som et betydelig gjennombrudd som vil redde liv.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer