WHO kritiserer land som driver vaksinediplomati

Verdens helseorganisasjons leder Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserer land som driver vaksinediplomati for å skaffe seg konkurransemessige fordeler.

Vaksinediplomati er ikke samarbeid, advarer WHO. Her forbereder en helsearbeider en vaksinedose med den kinesiske Sinovac-vaksinen til en pasient i Sao Joao de Meriti i Brasil. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB
Vaksinediplomati er ikke samarbeid, advarer WHO. Her forbereder en helsearbeider en vaksinedose med den kinesiske Sinovac-vaksinen til en pasient i Sao Joao de Meriti i Brasil. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vaksinediplomati er ikke samarbeid, sa Tedros mandag.

Svaret kom etter spørsmål om anklager om at land som Russland og Kina, som har donert store mengder egenproduserte coronavaksiner til land som er i desperat nød, gjør det i bytte mot markedstilgang og innflytelse.

Tedros anklaget slik praksis for å være geopolitiske manøvre på et tidspunkt der kun rent og ekte samarbeid er det eneste som kan hjelpe.

– Vi kan ikke bekjempe denne pandemien ved å konkurrere, sa han.

– Hvis man konkurrerer om ressursene, eller hvis man konkurrerer om geopolitiske fordeler, så er det viruset som får fordelen, sa Tedros.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer