WHO: Ingen land kan vaksinere seg ut av pandemien

Rike lands kappløp for å gi påfyllingsdoser til sine innbyggere øker ulikhetene i verden og forlenger pandemien, slår Verdens helseorganisasjon (WHO) fast.

Under 3 prosent av Nigerias over 200 millioner innbyggere er fullvaksinert mot covid-19. Denne kvinnen i Abuja er en av de heldige. Foto: AP / NTB
Under 3 prosent av Nigerias over 200 millioner innbyggere er fullvaksinert mot covid-19. Denne kvinnen i Abuja er en av de heldige. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Ingen land kan vaksinere seg ut av pandemien, og påfyllingsdoser må ikke ses på som et klarsignal for å fortsette planlagte feiringer, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Stadig flere land, blant dem Norge, tilbyr nå sine innbyggere en tredje påfyllingsdose med coronavaksine, og Israel kunngjorde denne uka at helsepersonell og innbyggere over 60 år skal få en fjerde dose.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdens land prioritere vaksine til land der knapt noen har fått, framfor å tilby egne fullvaksinerte innbyggere påfyllingsdoser. Foto: AP / NTB
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber verdens land prioritere vaksine til land der knapt noen har fått, framfor å tilby egne fullvaksinerte innbyggere påfyllingsdoser. Foto: AP / NTB Vis mer

Dette skjer samtidig med at bare et fåtall av innbyggerne i mange folkerike utviklingsland har fått tilbud om vaksine.

– Program for å gi alle påfyllingsdoser kommer trolig til å forlenge pandemien, snarere enn å få en slutt på den, sier Tedros.

Spres og muteres

– Det skjer ved at vaksine havner i land som alt har stor vaksinedekning og fører til at viruset får større anledning til å spre seg og mutere, advarer WHO-sjefen.

Omikronvarianten av viruset sprer seg nå raskt og er hittil påvist i 106 land. En fersk studie i Sør-Afrika viser at denne varianten gir mildere symptomer og forårsaker langt færre sykehusinnleggelser enn tidligere varianter, men mange rike land har likevel besluttet å møte trusselen med påfyllingsdoser med vaksine.

Uvaksinerte

Tedros understreker at alle som har fått vaksine er godt beskyttet mot alvorlig sykdom som følge av omikron.

– Det er også viktig å huske på at det store flertallet av dem som blir innlagt på sykehus og dør av covid-19, er uvaksinerte. Det er ikke fordi de ikke har fått påfyllingsdoser, sier han.

Ifølge WHO tilbyr nå 120 land i verden påfyllingsdoser til deler av befolkningen. Ingen lavinntektsland er blant dem.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer