WHO: Ingen grunn til å stanse bruk av AstraZenecas vaksine

Det er ingen grunn til å stanse bruken av AstraZenecas vaksine, sier Verdens helseorganisasjon.

Verdens helseorganisasjon sier det ikke er noen grunn til å sette bruken av AzstraZenecas vaksine på vent. Illustrasjonsfoto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
Verdens helseorganisasjon sier det ikke er noen grunn til å sette bruken av AzstraZenecas vaksine på vent. Illustrasjonsfoto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Vis mer
Publisert

Norge er ett av flere land som har satt bruken av vaksinen på vent mens det granskes om alvorlige tilfeller av blodpropp kan kobles til vaksinen.

I Danmark døde en 60 år gammel kvinne av blodpropp etter å ha fått vaksinen, men det er ikke fastslått om det var en sammenheng.

Også EUs legemiddeltilsyn (EMA) har sagt at vaksinene kan brukes mens blodproppene granskes.

Produsenten sier det ikke er tegn til økt risiko for blodpropp i forbindelse med koronavaksinen. AstraZeneca baserer dette på en analyse av egne sikkerhetsdata med over 10 millioner registreringer. Selskapet sier forekomsten av blodpropp faktisk er lavere blant dem som er vaksinert enn det som forventes i befolkningen generelt.

Norge, Danmark og Island er blant landene som har satt bruken av AstraZenecas vaksine på vent. De siste landene til å ta en pause er Thailand og Bulgaria. Østerrike, Italia, Estland, Latvia, Litauen og Luxembourg har stanset bruken av vaksine fra bestemte partier.

Sverige fortsetter å bruke vaksinen.

17 EU-land har fått doser fra det samme partiet som vaksinen som ble gitt til den danske kvinnen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer