WHO i Wuhan: Advarer mot å tro på påstander fra USA

En av WHO-inspektørene som er i Wuhan for å lete etter årsaken til koronautbruddet, advarer mot å tro på amerikanske påstander om opphavet til pandemien.

Den britiske zoologen Peter Daszak forlot onsdag Wuhan etter at Verdens helseorganisasjon avsluttet sin gransking av opphavet til koronaviruset i byen. Foto: Ng Han Guan/ AP/ NTB
Den britiske zoologen Peter Daszak forlot onsdag Wuhan etter at Verdens helseorganisasjon avsluttet sin gransking av opphavet til koronaviruset i byen. Foto: Ng Han Guan/ AP/ NTB Vis mer
Publisert

Den britiske zoologen Peter Daszak er en av utsendingene Verdens helseorganisasjon (WHO) har i Wuhan for å se etter opprinnelsen av koronaviruset. Hans advarsel kommer etter et utspill fra det amerikanske utenriksdepartementet hvor det ble sådd tvil om hvor åpen WHO har vært om Kinas samarbeid under granskingen.

– President Joe Biden må gi inntrykk av å være tøff mot Kina. Vær snille å ikke stol for mye på amerikansk etterretning som var stadig fjernere under Trump og rett og slett feil på mange områder, skriver Daszak på Twitter onsdag morgen.

En talsmann i amerikansk UD understreket tirsdag at USA støtter WHOs gransking.

«Ekstremt usannsynlig»

Inspektørenes reise til Wuhan ble avsluttet uten at det funnet en klar årsak til koronautbruddet. Ekspertene måtte gå på en stram diplomatisk line hvor de på den ene siden ble presset av USA som krevde en solid gransking, samtidig som Kina advarte dem mot å la seg påvirke utenfra.

Daszak sa ekspertene har jobbet hardt under den mest politisk ladede stemningen en kan tenke seg.

WHO-inspektørene slo fast at det er «ekstremt usannsynlig» at virusets stammer fra et laboratorium i Wuhan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer