WHO i tvil om vaksiner kan gjøre slutt på pandemien

Verdens helseorganisasjon ser med pessimisme på vaksinenes evne til å avslutte coronapandemien, ettersom nye varianter ødelegger målet om flokkimmunitet.

Coronavaksinering kan ikke alene gjøre slutt på pandemien, men er ytterst nødvendig for å holde pandemien i sjakk, mener epidemiologer. Vaksinene er dessuten nødvendig for å hindre alvorlig sykdom og død, og redusere press på helsevesenet, mener WHO. Arkivfoto: Eli Hartman / Odessa American / AP / NTB
Coronavaksinering kan ikke alene gjøre slutt på pandemien, men er ytterst nødvendig for å holde pandemien i sjakk, mener epidemiologer. Vaksinene er dessuten nødvendig for å hindre alvorlig sykdom og død, og redusere press på helsevesenet, mener WHO. Arkivfoto: Eli Hartman / Odessa American / AP / NTB Vis mer
Publisert

I mai uttalte WHO at pandemien vil være over når minimum 70 prosent er vaksinert.

På spørsmål om tallet fortsatt er et mål eller om flere må vaksineres, medga WHOs Europa-leder Hans Kluge fredag at situasjonen har endret seg på grunn av nye varianter, som deltavarianten.

– Jeg tror det bringer oss til punktet der målet med vaksinasjonen først og fremst er å hindre alvorlig sykdom og dødelighet, sier han og sammenligner utviklingen med influensavirus.

– Hvis vi vurderer det slik at covid fortsetter å mutere og være hos oss, på samme måte som influensa, så må vi tilpasse vaksinasjonsstrategien gradvis og rette den mot endemisk smittespredning og samle inn dyrebar kunnskap om virkningen av ytterligere vaksinedoser, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer