WHO håper på «våpenhvile» i pandemien i Europa

To år etter at coronapandemien begynte kan Europa nærme seg en lang periode med ro mot våren, sier direktøren for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa.

En reisende på Ronald Reagan National Airport i Washington. Foto: NTB scanpix / Reuters
En reisende på Ronald Reagan National Airport i Washington. Foto: NTB scanpix / Reuters Vis mer
Publisert

Bakgrunnen er at svært mange er vaksinert, at omikronvarianten er svært mild, og at det kalde vinterværet går mot slutten.

– Denne sammenhengen, som vi hittil ikke har vært borti i pandemien, gir oss muligheten for en lang periode med ro, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge på en pressekonferanse torsdag.

– Denne perioden med høy beskyttelse bør ses på som en «våpenhvile» som også kan gi oss varig fred, sier han.

Selv om nye virusvarianter kan dukke opp, bør helsemyndigheten ei Europa være i stand til å håndtere dem, sørge for nødvendig vaksinering og sette i verk andre nødvendige tiltak, mener Kluge.

Det forutsetter imidlertid «en drastisk og kompromissløs økning i vaksinedeling på tvers av landegrenser», også utenfor Europa, understreker han.

Forskere har lenge påpekt at nye og langt farligere varianter av coronaviruset kan komme dersom ikke flertallet av verdens befolkning får vaksine, noe som i dag langt fra er tilfelle.

I mange lavinntektsland er vaksineringen knapt kommet i gang, mens det i rike land nå vurderes om man skal begynne å gi en fjerde dose.

I forrige uke ble det påvist rundt 12 millioner nye smittetilfeller i Europa, det meste noensinne under pandemien. Dette skyldes omikronvarianten som har vist seg å smitte lettere, men som samtidig forårsaker mindre alvorlig sykdom.

Smitterekorden har derfor ikke resultert i tilsvarende kraftig økning i antall sykehusinnleggelser og dødsfall i Europa, påpeker Kluge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer