WHO: Grådig om rike land kjøper opp vaksiner for tredje dose når andre lider

Når det er stadig større vaksinemangel i verden, så skal ikke land bestille vaksiner til en tredje dose, mener WHO.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, har frarådet land å kjøpe inn vaksiner til en tredje dose når andre sliter med akutt vaksinemangel. Foto: Laurent Gillieron/Keystone / AP / NTB
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, har frarådet land å kjøpe inn vaksiner til en tredje dose når andre sliter med akutt vaksinemangel. Foto: Laurent Gillieron/Keystone / AP / NTB Vis mer
Publisert

Uttalelsen kommer samtidig som deltavarianten av koronaviruset er i ferd med å dominere det globale smittebildet.

Ifølge Tedros vil «grådigheten» som utspiller seg i verden nå, føre til en global skam over nedprioriteringen av verdens svakeste under pandemien, ifølge Reuters.

WHO skjelte også ut vaksineprodusenter som prioriterer tilbud for de såkalte tredje «boosterdosene» framfor første og andre doser til helsepersonell og eldre mennesker i fattigere nasjoner som er helt uvaksinerte.

På spørsmål om når pandemien ville ende, svarte WHO-sjefen at verden har verktøyene til å stanse den, men at vaksine-nasjonalisme har forlenget den.

Ifølge WHO-sjefen er det kontraproduktivt å rulle ut boosterdoser samtidig som viruset tar utallige liv andre steder i verden, og flere land mangler vaksiner til å beskytte sitt helsepersonell.

I Afrika alene er det en akutt mangel på over 700 millioner vaksinedoser. Det er også mangel i India, som er svært hardt rammet av pandemien.

Ifølge WHO har deltasmitte nå blitt påvist i 104 land.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer