WHO frykter full sykehuskollaps sør i Gaza

WHO frykter at sykehusene sør i Gaza bryter helt sammen innen kort tid. Kampene i området blir stadig hardere, og ansatte og pasienter flykter for livet.

En palestinsk kvinne på Nasser-sykehuset i Khan Younis fredag etter å ha blitt såret i et israelsk luftangrep. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
En palestinsk kvinne på Nasser-sykehuset i Khan Younis fredag etter å ha blitt såret i et israelsk luftangrep. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi ser et helsesystem som kollapser i full fart, sier Sean Casey, som samordner arbeidet til WHOs akuttmedisinske team på Gazastripen.

Han befinner seg i Rafah helt sør i det palestinske området og ser ingen tegn til nedtrapping av krigshandlingene, slik Israel varslet mandag. Tvert imot.

– Jeg har vært i Gaza i fem uker, og jeg har ikke sett at konflikten er blitt mindre intens. Jeg dro til Nasser-sykehuset for noen dager siden og så en rekke eksplosjoner i løpet av de få minuttene jeg kjørte på veien, sier Casey.

– Vi ser fortsatt et helsesystem som lider. Helsearbeidere som er ute av stand til å dra på arbeid for å ta hånd om pasienter fordi de frykter for livene sine, sa Casey via videolenke på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Her fastslo han også at både pasienter og pårørende er redde for å dra til sykehuset fordi de kan komme til å dø mens de er på vei.

Harde kamper ved flere sykehus

Kampene i den sentrale og sørlige delen av Gaza blir stadig hardere, noe som legger ekstra press på Gazas gjenværende sykehus. De er i akutt mangel på utstyr og medisiner, og kapasiteten er for lengst sprengt.

De siste dagene er det meldt om harde kamper mellom israelske soldater og palestinsk milits like ved sykehuset Al Aqsa, som ligger i Deir al-Balah sentralt i Gaza. Ifølge WHO har de fleste ansatte og rundt 600 pasienter blitt fordrevet fra sykehuset. Men det er ikke kjent hvor de befinner seg nå.

Da Casey besøkte Al Aqsa-sykehuset søndag, oppdaget han at 70 prosent av de ansatte hadde forlatt sykehuset. Samme kveld gjorde hundrevis av pasienter det samme – de som var i stand til det.

I tillegg har tusenvis av fordrevne, som trodde Al Aqsa-sykehuset var et trygt tilfluktssted, reist lenger sør de siste dagene.

Ansatte forlot Nasser-sykehuset

Etter å ha behandlet sårede i uke etter uke, forlater stadig flere ansatte de gjenværende sykehusene. De frykter for sitt eget liv. Det gjelder også blant annet Nasser-sykehuset i Khan Younis. Leger og sykepleiere har i stedet søkt tilflukt helt sør på Gazastripen sammen med hundretusener av andre. Ved sykehuset er det nå kun én lege per 100 pasienter med forbrenninger, opplyser WHO-koordinatoren.

Ifølge Casey pågår det nå harde kamper ikke bare ved Al Aqsa, men også ved Nasser-sykehuset og European Hospital, som også ligger i Khan Younis.

– Vi kan ikke miste disse helseinstitusjonene. De må absolutt beskyttes. Dette er siste linje med sekundær og tertiær helseomsorg som Gaza har – fra nord til sør har det falt, sykehus etter sykehus, sier han videre.

– Rommet for å hjelpe krymper

Flesteparten av Gazas rundt 2,3 millioner innbyggere befinner seg nå sør i det palestinske området, men også her gjennomfører Israel luftangrep mot en rekke mål.

Rik Peeperkorn, WHOs representant for de okkuperte palestinske områdene, var også på tirsdagens pressekonferanse. Det blir stadig vanskeligere for WHO å levere medisinsk hjelp til Gaza, fortalte han.

– Det vi er vitne til, er et komplekst og stadig krympende humanitært rom, fordi kampene flytter seg lenger sør og på grunn av manglende tilgang, sier han.

Over 23.000 mennesker er blitt drept i israelske angrep på Gazastripen i løpet av drøyt tre måneder med krig, ifølge palestinske helsemyndigheter. I tillegg er nesten 59.000 såret, og tusenvis er savnet i ruinene.

– Ikke sett noe lignende

De sårede har ifølge Peeperkorn skader på ryggraden, knusningsskader og alvorlige brannskader, i tillegg til at mange har måttet amputere bein og armer.

– Jeg har aldri sett så mange med amputasjoner i hele mitt liv, også blant barn. Dette kommer til å ha langvarige konsekvenser for alt, sier han.

Sean Casey, som befinner seg i Rafah helt sør i Gaza, viser også til den alvorlige matmangelen, som nå fører til stadig flere underernærte barn.

Undersøkelser som Unicef har gjort, viser at over 3000 nye småbarn får diaré hver eneste dag. Ifølge organisasjonen er tiden i ferd med å løpe ut for Gazastripens yngste.

(©NTB)

Mer om