– Går det faktisk an å gjennomføre dette i Italia? Skal de ha veisperringer overalt og politi og soldater ute? Det kan fungere i et diktatur som Kina, men jeg lurer på hvordan det går i et demokrati som Italia, sier Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke.

Fraværsgrensen på videregående endres midlertidig på grunn av coronaviruset
Han er nå rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO) og tror ikke at Italias beslutning om å sette hver fjerde innbygger i karantene vil stanse spredning av coronaviruset.
Vil fortsette
– Den kommer ikke til å stanse. Dels fordi man kan bryte karantenen, enten med tillatelse eller på små veier som ikke voktes. Dels fordi det fins tilstrekkelig mange smittetilfeller utenfor disse regionene til at spredningen uansett vil fortsette, sier Giesecke.
Nesten 6.000 mennesker er til nå påvist smittet av coronaviruset i Italia, og 233 mennesker er døde.
Kan bremse
Han tror karantenen kan bidra til å bremse spredningen og dermed minske presset på det italienske helsevesenet. Det er positivt, men andre land kommer trolig til å oppleve lignende utbrudd som det Italia har gjort, mener Giesecke.
– Det kan komme hvor som helst. Det som skjer i Italia, kan skje andre steder også, sier han.
Uenig med WHO
WHO har til nå ikke klassifisert virusutbruddet som en pandemi, en beslutning Giesecke er uenig i.
– En sykdom som fins i halvparten av verdens land, er definisjonen på en pandemi, sier han.

Nei, en 80 år gammel mann ble ikke det første norske dødsofferet for coronaviruset
(©NTB)
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.