WHO ber rike land vente med tredjedosene

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) ber rike land med gode vaksineforsyninger om å vente ut året med tredjedoser til fullvaksinerte.

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus under et besøk i Budapest i slutten av august. Foto: Balazs Mohai / AP / NTB
WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus under et besøk i Budapest i slutten av august. Foto: Balazs Mohai / AP / NTB Vis mer
Publisert

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus utvider dermed en tidligere oppfordring, der han ba om at vaksinepåfyll for fullvaksinerte stanses fram til slutten av september. Bakgrunnen er et ønske om å jevne ut de store forskjellene i vaksinedekning mellom fattige og rike land.

Ghebreyesus reagerer også sterkt på uttalelsene fra en organisasjon for legemiddelselskaper, som tirsdag sa at vaksineproduksjonen er stor nok til å både gi påfyllingsdoser og vaksinere befolkningen i land som mangler vaksiner.

– Jeg kan ikke være taus når selskapene og landene som kontrollerer den globale forsyningen av vaksiner, mener at verdens fattige kan ta til takke med det som blir til overs, sier han på en pressekonferanse.

En rekke land gir nå en tredje vaksinedose til særlig utsatte, og enkelte land, som USA, har planer om å gi dem til alle. Undersøkelser av koronavaksinenes effektivitet viser at den synker over tid, og at en påfyllingsdose kan være nyttig etter noen måneder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer