WHO ber om ikke-diskriminerende testkrav

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at smittebølgen i Kina ikke kommer til å ha noen stor effekt på Europa og ber om ikke-diskriminerende testkrav.

Passasjerer venter på bagasje i ankomsthallen i Beijings internasjonale lufthavn mandag. Nå slipper de å sitte i karantene ved ankomst, noe som har ført til langt mer reising til og fra Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Passasjerer venter på bagasje i ankomsthallen i Beijings internasjonale lufthavn mandag. Nå slipper de å sitte i karantene ved ankomst, noe som har ført til langt mer reising til og fra Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Den pågående økningen i Kina er denne gangen ikke ventet å ha en vesentlig innvirking på den epidemiologiske covid-19-situasjonen i WHOs europeiske region, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge på en pressekonferanse i København tirsdag.

Han ba samtidig om at forebyggende reiserestriksjoner må være «vitenskapsbasert, forholdsmessige og ikke-diskriminerende».

Samtidig holdt WHO en annen pressekonferanse i London, der en av organisasjonens krisesjefer, Catherine Smallwood, viste til den raske spredningen av en ny omikronvariant i USA – XXB.1.5 – og understreket at reiserestriksjoner ikke må være diskriminerende.

– Men det betyr ikke at WHO anbefaler testkrav for reisende fra USA på nåværende tidspunkt, sa Smallwood.

Omstridte testkrav

WHOs vurdering kommer etter at flere land i både Europa og Asia samt USA har innført krav om at personer som kommer med fly fra Kina, må vise fram en negativ koronatest.

En viktig begrunnelse for testkravet har vært frykten for at det skal komme nye muterte virus fra Kina og behovet for å få oversikt over disse.

Flere eksperter har imidlertid ment at det ikke er noen faglig begrunnelse for å innføre et slikt testkrav for personer fra Kina.

Testkravet ble innført av blant annet Italia, Frankrike, Spania og Sverige etter at Kina i desember opphevet de strenge smitteverntiltakene og skrotet den nesten tre år lange nullsmittestrategien.

Åpnet for turistreiser

I Kina har dette ført til en voldsom smittespredning og trolig mange koronarelaterte dødsfall, samtidig som kinesere igjen kan bevege seg fritt og blant annet reise på turistreiser til utlandet.

WHO har tidligere kritisert Kina for ikke å gi informasjon om antall smittede og koronarelaterte dødsfall.

Kinesiske myndigheter har selv meldt at de har sluttet å registrere mange av smittetilfellene, samtidig som de har skjerpet inn kriteriene for hva som regnes som dødsfall forårsaket av covid-19.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer