WHO advarer: Covid-19 er fortsatt en trussel

Nesten 10.000 covid-19-dødsfall ble rapportert i desember, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), som advarer om at viruset stadig er en stor trussel.

Selv om 10.000 dødsfall på én måned er langt færre enn under covid-19-pandemiens topp, er antallet for høyt, mener WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivfoto: Martial Trezzini/Keystone via AP / NTB
Selv om 10.000 dødsfall på én måned er langt færre enn under covid-19-pandemiens topp, er antallet for høyt, mener WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivfoto: Martial Trezzini/Keystone via AP / NTB Vis mer
Publisert

WHO sier data fra ulike kilder tyder på en økt smittespredning i forrige måned. Økningen er drevet fram av sammenkomster i julehøytiden og JN. 1, som nå er den varianten som registreres hyppigst på verdensbasis.

– Selv om covid-19 ikke lenger er en global helsekrise, er viruset fortsatt i sirkulasjon og i endring, og det tar liv, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag.

Det var en økning på 42 prosent i sykehusinnleggelser og 62 prosent flere innleggelser på intensivavdeling i desember sammenlignet med november, ifølge WHO. Disse koronatallene er imidlertid basert på data fra færre enn 50 land – de fleste av dem i Europa og Amerika, påpeker Tedros.

– Det er sikkert at det også er økninger i andre land som ikke rapporteres, sier han.

– Myndigheter og enkeltpersoner må fortsette å ta forholdsregler i møte med covid-19, på lik linje med andre sykdommer, advarer Tedros.

(©NTB)