Washington-opptøyene kan bety slutten på Trumps grep om republikanerne

Republikanerne kan stå overfor et vannskille etter at voldelige Trump-tilhengere trengte seg inn i Kongressen. Donald Trumps grep om partiet kan være over.

Trump-supportere stormet den amerikanske kongressen onsdag, 6. januar 2021. Foto: Olivier DOULIERY / AFP
Trump-supportere stormet den amerikanske kongressen onsdag, 6. januar 2021. Foto: Olivier DOULIERY / AFP Vis mer
Publisert

Opptøyene og inntrengningen i kongressbygningen var både overrumplende og forutsigbart, og et resultat av at Det republikanske partiet har muliggjort hans destruktive atferd, skriver AP dagen derpå.

Nå vil onsdagens hendelser muligens stå igjen som det som fikk partiet til å innse at det har oppmuntret Donald Trump til å påstå at presidentvalget ble stjålet fra ham, fastslår det amerikanske nyhetsbyrået.

Allerede da Trump var presidentkandidat i 2016, lot republikanere flere oppsiktsvekkende uttalelser passere. Blant annet lot de være å reagere da Trump ba sine tilhengere «banke skitten ut av» andre demonstranter.

Iherdige Trump-forsvarere

Mindre enn et år etter at han ble innsatt, hevdet ledere i partiet at hans uttalelser ble tatt ut av kontekst da han sa at det var «veldig fine mennesker» på begge sider etter en «hvit makt»-demonstrasjon som endte med at en ung kvinne ble kjørt ned og drept av en nynazist.

Og i fjor sommer så de fleste republikanske ledere vekk da Trump fikk sikkerhetsstyrker til å fjerne hundrevis av fredelige demonstranter foran Det hvite hus slik at han kunne bli fotografert med Bibelen i hånda ved et kapell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer