Wall Street Journal-journalist pågrepet for spionasje i Russland

Den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich er pågrepet i Russland, anklaget for spionasje. Avisen kaller anklagen grunnløs.

En amerikansk journalist er pågrepet i Russland, mistenkt for spionasje. Bildet viser FSBs hovedkontor i Moskva. Arkivfoto: AP / NTB
En amerikansk journalist er pågrepet i Russland, mistenkt for spionasje. Bildet viser FSBs hovedkontor i Moskva. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Wall Street Journal er dypt bekymret for sikkerheten til Gershkovich, skriver avisen torsdag formiddag.

Gershkovich er Russland-korrespondent for finansavisen. Han skal ha blitt pågrepet i byen Jekaterinburg øst for Ural-fjellene. Det er ikke kjent når.

– FSB stanset de ulovlige aktivitetene til den amerikanske statsborgeren Evan Gershkovich, født i 1991, en korrespondent for Moskva-avdelingen til den amerikanske avisen Wall Street Journal, skriver den russiske sikkerhetstjenesten FSB i en pressemelding.

Falsk video delt av det russiske utenriksdepartementet avslørt. Video: Twitter @RussianEmbassy. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Statshemmeligheter

Ifølge FSB samlet Gershkovich «informasjon om aktivitetene til et av anleggene til Russlands militærindustrielle kompleks som er å anse som en statshemmelighet». Det er ikke kjent hvilket anlegg det skal være snakk om.

FSB hevder også at Gershkovich handlet etter instruks fra amerikanske myndigheter.

– Mistankene om spionasje som førte til pågripelse av Gershkovich, var ikke relatert til journalistikk, skriver talsperson Maria Zakharova for russisk UD på Telegram.

Wall Street Journal bestrider anklagene på det sterkeste, og ber om at Gershkovich umiddelbart blir løslatt. Han risikerer opptil 20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i spionasje i Russland.

Erfaren

Før Gershkovich begynte i WSJ, jobbet 31-åringen i det franske nyhetsbyrået AFP. Han har også jobbet for The Moscow Times, en engelskspråklig nettavis.

Gershkovich snakker russisk. Han er amerikansk statsborger, men har røtter fra tidligere Sovjetunionen.

Den siste saken hans fra Russland, som ble publisert av Wall Street Journal tidligere i uka, handler om at veksten i landets økonomi nå er i ferd med å bremse opp som følge av vestlige sanksjoner.

Fangeutveksling

Gershkovich er den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden september 1986. Da ble Nicholas Daniloff, som jobbet for tidsskriftet U.S. News and World Report, pågrepet av FSBs forløper KGB.

Det ble ikke tatt ut tiltale mot Daniloff, som ble løslatt i en fangeutveksling 20 dager senere. USA løslot på sin side en ansatt i Sovjetunionens FN-delegasjon som var pågrepet av FBI.

De britiskdonerte Challenger 2-tanksene er nå på plass i Ukraina, forsvarsekspert tror det vil utgjøre en umiddelbar forskjell. Video: Twitter @Oleksij Reznikov / Dagbladet TV. Reporter: Bjørge Dale Johansen / Dagbladet TV. Vis mer

Den amerikanske basketstjernen Brittney Griner, som i fjor ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen, ble i august dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling. Hun ble løslatt i en fangeutveksling med den russiske våpenhandleren Viktor Bout ti måneder senere.

For tidlig

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov understreker at det er for tidlig å diskutere en fangeutveksling som inkluderer Gershkovich.

– Det spørsmålet ville jeg ikke ha reist ennå. Tidligere fangeutvekslinger var for folk som alt sonet straffer, sier han.

Jeanne Cavelier, som leder avdelingen for Øst-Europa og Sentral-Asia i organisasjonen Reporters Without Borders, konstaterer at Gershkovich er første utenlandske journalist som er pågrepet i Russland siden invasjonen av Ukraina i februar i fjor.

Alarmerende

– Det virker som russisk gjengjeldelse mot USA. Dette er alarmerende, for det er trolig en måte å true alle vestlige journalister som forsøker å granske omstendigheter i Russland i forbindelse med krigen, sier hun.

– Vestlige land bør straks be Russland klargjøre hva anklagene går ut på. Så vidt vi kan se gjorde han bare jobben sin som journalist, sier Cavelier.

En annen amerikaner, Paul Whelan, ble pågrepet i Russland i desember 2018 og dømt til 16 års fengsel for spionasje. Både Wheelans familie og amerikanske myndigheter sier anklagene mot ham er grunnløse.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer