Vurderer å trekke Russland fra avtale

Den russiske nasjonalforsamlingen vil vurdere å trekke tilbake landets ratifisering av prøvestansavtalen for atomvåpen, opplyser forsamlingens leder.

Russlands president Vladimir Putin har antydet muligheten for å trekke landet fra nedrustningsavtaler knyttet til atomvåpen. Landets nasjonalforsamling skal vurdere Russlands deltagelse i prøvestansavtalen CTBT. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik via AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin har antydet muligheten for å trekke landet fra nedrustningsavtaler knyttet til atomvåpen. Landets nasjonalforsamling skal vurdere Russlands deltagelse i prøvestansavtalen CTBT. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderingen skal skje på det neste planlagte møtet, sier Vjatsjeslav Volodin, president for statsdumaen i Moskva.

– Dette er i tråd med vår stats nasjonale interesser. Og det vil være et svar til USA, som ennå ikke har ratifisert avtalen, sier Volodin i en uttalelse.

Hos mange observatører vokser bekymringen om at Russland kan komme til å gjenoppta prøvesprengninger av atomvåpen. Mange russiske hauker har tatt til orde for dette. Prøvesprengninger ses som et mulig virkemiddel for å få vestlige land til å stanse militærstøtten til Ukraina, slik at Russland kan sikre seg mer ukrainsk territorium.

Den siste atomtesten på russisk jord skjedde i 1990 , året før Sovjetunionen kollapset. Frankrike og Kina gjennomførte sine siste tester i 1996, mens USA og Storbritannia avsluttet testingen i henholdsvis 1992 og 1991.

Testforbud

Avtalen det er snakk om, er Traktaten om total prøvestans , forkortet CTBT. Den internasjonale avtalen forbyr alle kjernefysiske sprengninger. Den ble vedtatt av FNs hovedforsamling 10. september 1996 og åpnet for undertegning 24. september samme år.

187 av verdens land har undertegnet avtalen, men ifølge UD gjenstår ratifisering fra åtte nøkkelland.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier det er sterkt bekymringsfullt at Russland antyder at landet kan trekke seg fra prøvestansavtalen. Frykten er at atomprøvesprengningene fra den kalde krigens dager skal gjenopptas. Foto: Hannah McKay / AP / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier det er sterkt bekymringsfullt at Russland antyder at landet kan trekke seg fra prøvestansavtalen. Frykten er at atomprøvesprengningene fra den kalde krigens dager skal gjenopptas. Foto: Hannah McKay / AP / NTB Vis mer

Blant dem som ikke har ratifisert avtalen, er Kina, USA og Israel. Dermed har ikke avtalen formelt trådt i kraft, men det har likevel langt på vei vært bred internasjonal enighet om at atomprøvesprengninger ikke skal forekomme.

Våpentest

Russland er blant dem som både har signert og ratifisert avtalen. Ratifiseringen skjedde i 2000.

Russlands president Vladimir Putin ble torsdag spurt om muligheten for å trekke Russland fra avtaler om atomnedrustning. Putin svarte da at han «teoretisk sett kunne trekke tilbake ratifiseringen».

Putin hevdet også at Russland hadde foretatt en vellykket test av det som ble omtalt som «neste generasjons» atomvåpen.

Presidenten refererte tilsynelatende til krysserraketten Burevestnik, som skal ha en atomreaktor om bord. Raketten antas å ha svært lang rekkevidde og skal kunne utstyres med både konvensjonelle stridshoder og atomvåpen.

– Uansvarlig retorikk

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier det er «svært bekymringsfullt» at Russland sender signaler om å trekke seg fra prøvestansavtalen.

– Norge tar sterkt avstand fra Russlands uansvarlige retorikk om kjernevåpen, som vi også nylig uttrykte i FNs hovedforsamling, sier hun.

MILITÆR-TEK: Ukrainas minister for digital utvikling presenterer ny militærteknologi som han beskriver som «magisk». Video: X @FedorovMykhailo. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Utenriksdepartementet sier at Norge har en særlig rolle i arbeidet med kjernefysisk nedrustning og forbudet mot atomprøvesprengninger. Under FNs høynivåuke i New York i september startet Norge sammen med Panama et toårig verv for å sikre at prøvestansavtalen skal kunne tre i kraft.

Bare Nord-Korea

I det 20. århundre ble det gjennomført over 2000 kjernefysiske prøvesprengninger. Siden tusenårsskiftet er det bare Nord-Korea som har foretatt atomprøvesprengninger.

– Det viser at grundig og tidkrevende nedrustningsdiplomati virker, sier utenriksministeren.

– Norge har lang tradisjon for å jobbe for nedrustning, ikke-spredning og rustningskontroll. Målet er en verden uten kjernevåpen. For å få framgang må det bygges tillit og polarisering dempes. Prøvestansavtalen har også vist seg å være en sentral byggestein i det internasjonale nedrustningsarbeidet. Det ville være svært negativt for arbeidet med kjernefysisk nedrustning om Russland skulle velge å trekke seg fra avtalen, og vi forventer at Russland er bevisst sitt ansvar, uttaler Huitfeldt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer