Vurderer å gi tyngre våpen til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover 400 millioner kroner til et våpenfond for Ukraina og sier regjeringen også vurderer å donere tyngre våpen fra Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt tirsdag en redegjørelse i Stortinget om krigen i Ukraina. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt tirsdag en redegjørelse i Stortinget om krigen i Ukraina. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB. Vis mer
Publisert

Tirsdag møtte statsministeren i Stortinget for å redegjøre om krigen i Ukraina.

Der gjorde han det klart at Norge vil bidra med mer våpenhjelp.

De ukrainske styrkene vil ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør i tida framover – inkludert tyngre og mer avanserte våpensystemer, fastslo Støre.

– Norge bidrar, sa han.

– Vi jobber tett med Ukraina og allierte for å sikre god koordinering av leveranser av våpen. Ytterligere direkte donasjoner av tyngre våpen fra Norge til Ukraina er til løpende vurdering – og gjennomføring.

Pengebidrag

Av sikkerhetshensyn blir våpenleveransene ikke omtalt offentlig før våpnene er på plass.

Støre ville derfor ikke si noe om hvilke våpen Norge kan komme til å levere framover. Men flere leveranser er allerede gjennomført:

– Vi har donert 4.000 panservernraketter av typen M72 og rundt 100 luftvernmissiler av typen Mistral. Disse våpnene er kommet frem og overlevert de ukrainske styrkene, sa Støre.

I tillegg vil Norge gi penger til et britisk våpenfond.

– Regjeringen informerer også Stortinget i dag om at vi vil forelå å bevilge 400 millioner kroner til en britiskledet mekanisme for innkjøp av våpen og militært materiell til Ukraina, sa Støre.

Denne støtten skal gjøre det mulig for Norge å støtte Ukraina med materiell som det norske Forsvaret selv ikke har eller har mulighet til å avse uten å svekke norsk forsvarsevne.


(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer