Vulkanutbrudd nær Reykjavik farget himmelen rød

Et vulkanutbrudd ved Fagradalsfjall nær Islands hovedstad Reykjavik farget himmelen rød. Det er ingen umiddelbar fare for folk, men all flytrafikk er innstilt.

UTBRUDD: I over en måned har innbyggerne på Island ventet på at det skal smelle fra vulkanen Fagradalsfjall. Natt til lørdag fylte skyene seg med røde skyer. Her flyr det islandske meteorologiske institutt over den sprutende lavaen. Foto: AP Vis mer
Publisert

Utbruddet startet sent fredag kveld og ligger på Reykjanes-halvøya, om lag 40 kilometer sørvest for hovedstaden.

Bilder viser en rødfarget sky som lyser opp nattehimmelen, synlig flere kilometer unna. Bilder og video tatt fra et helikopter som kystvakten sendte ut på befaring, viser rød lava som strømmer ut fra en sprekkdannelse i bakken nær Fagradalsfjall.

Islands hovedflyplass Keflavik og det lille fiskeritettstedet Grindavik ligger bare noen kilometer unna, og alle flygninger til og fra Keflavik ble innstilt. Området der vulkanutbruddet pågår, er imidlertid ubebodd, og det er ikke ventet at utbruddet vil utgjøre noen fare.

Lite utbrudd

– Utbruddet startet på Geldingadalur ved Fagradalsfjall klokken 21.45 i kveld. Utbruddet vurderes som lite, og sprekkdannelsen er rundt 500–700 meter lang. Lavaens størrelse omfatter mindre enn 1 kvadratkilometer, opplyser det islandske meteorologiske instituttet.

Instituttet beskriver utbruddsaktiviteten som liten. Det er dessuten målt bare svært små utslag på seismometrene, opplyser instituttet.

Det norske Forsvaret har F-35-fly utstasjonert på Island, der de vokter islandsk luftrom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer