Volodymyr Zelenskyj er i Norge

Onsdag er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Norge. Det skjer i forbindelse med et nordisk toppmøte i Oslo.

Kyiv, Ukraina 20230824. Statsminister Jonas Gahr Støre takker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter en pressekonferanse i Mariinskyi palasset i Kyiv.Foto: Heiko Junge / NTB
Kyiv, Ukraina 20230824. Statsminister Jonas Gahr Støre takker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter en pressekonferanse i Mariinskyi palasset i Kyiv.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Jeg ønsker Volodomyr Zelenskyj varmt velkommen til Norge. Nå ser jeg fram til å møte og ha samtaler med ham. Norge fortsetter å støtte Ukrainas forsvarskamp. Vi gir Ukraina sterk og langvarig støtte i deres kamp for frihet og demokrati. Det er viktig også for vår frihet og sikkerhet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Statsministeren er vertskap for det nordiske toppmøtet i Oslo med regjeringssjefene fra Finland, Danmark, Sverige og Island. Da vil også Zelenskyj være til stede.

Takker Norge

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker Norge for støtten siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar i fjor.

Det skjer i en melding på X om besøket i Oslo onsdag, der han skal delta på det nordiske toppmøtet.

– Jeg skal også holde bilaterale samtaler, møte kong Harald, besøke Stortinget og snakke med norske politikere og forretningsfolk. Jeg skal personlig takke Norge for deres betimelige og prinsippfaste støtte til Ukraina siden krigens begynnelse, skriver presidenten.

Til Stortinget

Zelenskyj skal i tillegg besøke Stortinget hvor han skal tale til de folkevalgte i stortingssalen. Han skal også ha møter med stortingspresidenten og de parlamentariske lederne.

– Det er en stor ære å motta Zelenskyj i Stortinget. Dette viser alvoret i situasjonen, og det viser at vi står sammen om våre felles demokratiske verdier. Vi må være konstant oppmerksomme på krigen i Ukraina selv om den nå drar ut i tid, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i en pressemelding.

Lunsj hos Kongen

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj skal i audiens hos Kong Harald på slottet onsdag.

Den ukrainske presidenten er invitert til slottet hvor Kong Harald har gitt han audiens, skriver Kongehuset.

Dronning Sonja og kronprinsparet vil også være til stede. Kongehuset skal holde lunsj for den ukrainske presidenten.

Strenge sikkerhetstiltak

Det er strenge sikkerhetstiltak knyttet til besøket. Den ukrainske presidenten møtte senest i mai de nordiske lederne på et toppmøte i Helsingfors. Da var temaet sikkerhet, nordisk samarbeid og landenes støtte til Ukraina.

Finlands president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir er også til stede for det nordiske toppmøtet.