Voldsomme angrep i Gaza - minst 50 drept

Khan Younis sør i Gaza ble mandag utsatt for kraftige angrep både fra luften og havet. Israelske stridsvogner har krysset byen og tatt seg fram til Middelhavet.

Palestinere leter gjennom ruinene av en sammenrast bygning etter et luftangrep mot Khan Younis 26. oktober. Siden har byen gang på gang blir rammet av angrep, og mandag tok israelske stridsvogner seg for første gang fram til den vestlige delen av byen. Arkivfoto: Mohammed Dahman / AP / NTB
Palestinere leter gjennom ruinene av en sammenrast bygning etter et luftangrep mot Khan Younis 26. oktober. Siden har byen gang på gang blir rammet av angrep, og mandag tok israelske stridsvogner seg for første gang fram til den vestlige delen av byen. Arkivfoto: Mohammed Dahman / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Stridsvogner har også nådd fram til to sykehus, der de sperrer inngangene. Det ene sykehuset er også stormet av israelske soldater, som så pågrep de ansatte, opplyser en talsmann for helsemyndighetene i Gaza. Det gjelder Al-Khair-sykehuset, som ligger vest i byen.

Det israelske militæret vil foreløpig ikke kommentere situasjonen ved sykehuset.

Ambulanser har ikke lenger mulighet til å nå fram til sårede, og det er heller ikke mulig for innbyggere å ta seg fram til sykehusene, opplyser øyenvitner i byen.

Khan Younis er den største byen sør på Gazastripen. Hundretusener av palestinere fra Nord-Gaza flyktet hit tidlig i krigen, på oppfordring fra israelske myndigheter. Områdene som mandag var under angrep, er stappfulle av fordrevne.

Palestinere fortviler over ødeleggelsene etter et israelsk luftangrep mot Rafah torsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Palestinere fortviler over ødeleggelsene etter et israelsk luftangrep mot Rafah torsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

Innbyggere i byen meldte mandag om harde kamper. De sa også at de israelske bombardementene er de kraftigste mot det sørlige Gaza siden krigen begynte 7. oktober.

Når ikke fram til døde og sårede

En talsmann for helsedepartementet i Gaza sier til Reuters at minst 50 mennesker er drept og 100 såret i løpet av et halvt døgn. Men han tror dødstallet er høyere ettersom det er umulig å ta seg fram til områder som bombes.

– Vi tror at mange ofre er fastklemt under ruinene i områder som okkupasjonsstyrkene har invadert, der redningsarbeidere ikke når fram til dem, sier talsmann Ashraf al-Qedra til nyhetsbyrået Reuters.

Palestinske redningsarbeidere på jobb i Rafah lørdag. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
Palestinske redningsarbeidere på jobb i Rafah lørdag. Foto: Hatem Ali / AP / NTB Vis mer

Ifølge innbyggere har israelske stridsvogner tatt seg gjennom byen, fra øst til vest, og helt ut til Middelhavet. Videoer som er filmet på lang avstand, viser sivile spredt utover et område, som vandrer rundt i det som ser ut som en spøkelsesby, tettpakket med telt og med flagrende tøy på forlatte tørkesnorer. På opptaket høres det skyting samtidig som røyk stiger til værs.

– Okkupasjonen har i løpet av natten iverksatt en bakke- og luftkrig mot Khan Younis som er uten sidestykke. Folk er fanget ved Mawasi, folk er fanget i Al-Amal-sykehuset, i al-Aqsa-universitetet. Folk frakter de døde og sårede med esel og kjerre, sier en lege på Nasser-sykehuset, som ikke vil navngis i frykt for represalier.

– Hamas-hovedkvarter

Israel hevder at Khan Younis fungerer som hovedkvarteret til Hamas fordi flere sentrale ledere kommer herfra. Militæret hevder også at Hamas opererer i og ved sykehusene, noe både Hamas og ansatte avviser.

Den hittil seneste fasen av krigen har ført til at de israelske angrepene rammer områder der hundretusener av palestinere har søkt tilflukt. De aller fleste av Gazas 2,3 millioner innbyggere befinner seg nå enten i Khan Younis eller Rafah, som ligger litt lenger sør på grensen til Egypt.

Palestinsk Røde Halvmåne sier de har mistet all kontakt med ansatte på Al-Amal-sykehuset, som er hovedbasen til hjelpeorganisasjonen. Israelske stridsvogner sto mandag parkert utenfor sykehuset.

Sperrer av universitet

Lenger vest har israelske stridsvogner for første gang nådd al-Mawasi-distriktet ved middelhavskysten. I tillegg til å sperre av og storme Al-Khair-sykehuset, har de også tatt oppstilling ved al-Aqsa-universitetet, som ligger like ved, og som er stappfullt med fordrevne familier.

– Det har vært artilleriangrep uten opphold siden klokka 5. Vi kan ikke forlate universitetet. Det er farlig og jeg er redd for de små. De sa at Al-Mawasi-området var trygt, men de løy, sier Yunis Abdel Razek (52), som har søkt tilflukt på universitetet sammen med familien sin.

Ved Nasser-sykehuset, som skal være det eneste store sykehuset i byen som ikke er beleiret, forteller øyenvitner at akuttmottaket er fullstendig overbelastet av sårede. De blir behandlet på gulv og i gangene.

Mahdi Antar (21) frykter at israelske soldater også kommer til å storme dette sykehuset, der hun har søkt tilflukt sammen med familien sin.

Helsearbeidere oppgir at det ble fraktet minst 20 lik til sykehuset natt til mandag, men at de regner med at det kommer langt flere senere, når redningsarbeidere greier å ta seg fram.

I en oppdateringen fra det israelske militæret (IDF) mandag morgen står det ingenting om kampene i Khan Younis. Det er kun opplysninger om kamper andre steder på Gazastripen – lenger nord og lenger sør.

Løfter om nedtrapping

Stormingen av de vestlige delene av Khan Younis er kumuleringen av et slag som israelske myndigheter har framstilt som det siste store bakkeangrepet før de ifølge eget utsagn vil innlede en mindre intens fase i krigen. Dette har israelske myndigheter varslet flere ganger, uten at Gazas innbyggere har merket noen endring.

Røyk stiger opp fra israelske angrep mot Khan Younis onsdag i forrige uke. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
Røyk stiger opp fra israelske angrep mot Khan Younis onsdag i forrige uke. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB Vis mer

Gaza European Hospital ligger også i Khan Younis, der seks norske leger og sykepleiere befinner seg, blant dem kirurgen Erik Fosse. I en video sendt til NTB søndag ettermiddag fortalte han at det de siste dagene har vært kontinuerlige kamphandlinger rundt sykehuset. Søndag ble det dessuten truffet av en liten drone. Det befinner seg 650 pasienter og rundt 22.000 fordrevne på sykehuset.

Sykehuset ligger i et område som den israelske hæren IDF har beordret evakuering av, opplyste Fosse søndag. Han skrev i melding til NTB mandag morgen at tre i det norske teamet reiser fra Gaza onsdag, mens tre andre blir en uke til. Hvordan situasjonen er ved sykehuset mandag, er ikke kjent.

Minst 25.295 palestinere er drept i israelske angrep siden 7. oktober, ifølge de siste tallene fra palestinske helsemyndigheter. Et stort flertall av disse er kvinner og barn, ifølge oversikten. Over 60.000 er såret, mens tusenvis er savnet i ruinene.

Også i Gaza by lenger nord ble det mandag meldt om granatangrep og skyting.