Den årlig inflasjonen i oktober lød på hele 11,1 prosent. Det er 1,0 prosentpoeng høyere enn i september og 0,4 prosentpoeng høyere enn ventet. Dette er den høyeste inflasjonen på 40 år og skyldes hovedsakelig de høye energiprisene.
Mange opplever situasjonen som desperat. De økte levekostnadene fører stadig flere inn i stor nød.
Fattigdom er dypt forankret i Storbritannia. Over 14,5 millioner mennesker lever i dag i fattigdom, ifølge Joseph Rowntree Foundation (JRF), som er en uavhengig organisasjon som jobber for å løse fattigdomsproblemet i Storbritannia.
Tallene betyr at mer enn én av fem personer lever i fattigdom. Av disse er 8,1 millioner voksne i arbeidsfør alder, 4,3 millioner barn og 2,1 millioner pensjonister.
Frykter fremtiden
JRF påpeker at landet er preget av et tiår med nedskjæringer, noe som betyr at millioner av familier over hele landet sliter med økonomien. De økte levekostnadene rammer lavinntektshusholdninger hardest.
– Millioner av mennesker frykter for fremtiden som følge av at prisene på matvarer, transport og energi har økt kraftig. Hver dag hører man enda flere historier om folk som selger eiendelene sine, eller låner penger til forferdelige høye renter, bare for å ha råd til det aller mest nødvendige for å overleve, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

JRF mener at de økte levekostnadene vil føre ytterligere over én million mennesker ut i fattigdom denne vinteren. Mange vil slite med å ha råd til det grunnleggende for å leve, og mange må ty til matstasjoner og varmestuer for å klare seg når temperaturene synker.
Den uavhengige tenketanken Resolution Foundation er enig i den dystre prognosen. De spår at 1,3 millioner flere mennesker vil bli kastet ut i absolutt fattigdom innen 2023. Tallet inkluderer rundt 500 000 barn.
Mange årsaker
Det er mange årsaker til at fattigdommen øker. De økte levekostnadene i kombinasjon med stagnerte lønninger, Brexit, svingninger i de globale oljeprisene, pandemien og krigen i Ukraina er noen av faktorene som ligger bak den økende sosiale nøden.
Pensjonistene Julie Newby og ektemannen Kevin Newbys bekrefter at de er bekymret – spesielt uroer de seg over de økte prisene på gass og elektrisitet, som har mer enn doblet seg siden samme tid i fjor.
Newby håper regjeringen vil generelt gi mer hjelp til folk som er på fattigdomsgrensen.

– Jeg må ta vare på mannen og sønnen min, som begge er funksjonshemmede, forteller hun til nyhetsbyrået AFP. For å spare penger slår hun alltid av lys som ikke er nødvendig, og hun vasker klær om natten fordi det skal være det rimeligste.
Blackpool er en av byene der innbyggerne er økonomisk svært hardt rammet. Byen ligger verst an av 317 engelske byer når det gjelder gjennomsnittlig inntekt, sysselsetting, helsetilbud og kriminalitet.
– Folk sliter med å skaffe mat, sier Maggie Cornall, som jobber med sosiale tiltak i byen.

- Regjeringen ser ut som en gjerrig Onkel Skrue
– Folk sliter også med å varme opp hjemmene sine. Det påvirker selvfølgelig folks generelle helse og velvære, fastslår hun.
Fattigdommen har mange uønskede konsekvenser.
– Flere må til akuttmottak og legges inn på sykehus som følge av ulykker. Fordi flere bruker narkotika og alkohol, forklarer Cornall.
Trenger økt støtte
Hun håper regjeringen griper inn i energimarkedet for å holde prisene nede, og at den bevilger flere midler til innbyggerne i Blackpool, slik at de får mulighet til både å spise og varme opp hjemmene sine.
– Jeg mener man må forstå at mennesker som bor på steder som Blackpool, er de mest sårbare. De har minst motstandskraft, og de trenger rett og slett mest støtte, sier Cornall.

Veldedighetsorganisasjonen Trussell Trust, som driver mer enn 1200 matstasjoner over hele Storbritannia, forteller at de er på bristepunktet. Organisasjonen opplyser at 320.000 mennesker henvendte seg til deres matstasjoner for første gang i løpet av seks måneder fram til september.
– Nærmere 1,3 millioner matesker – mer enn halvparten av dem til barn – ble delt ut fra våre stasjoner – det er en økning på 30 prosent fra samme periode i fjor, opplyser Trussel Trust.

Norges Bank: Økonomene venter en prisstigning på 4,9 prosent om tolv måneder
Den økende fattigdommen gir stor grunn til bekymring, mener gateavisa Big Issue.
– Fattigdom kan føre til kronisk stress fordi man konstant bekymrer seg for hvordan man skal overleve fra dag til dag. Fattigdom øker følelsen av håpløshet, gjør det vanskeligere å få tilgang til helsetjenester og senker selvtilliten.

– Når man mangler penger, har man heller ikke råd til å kjøpe næringsrik mat. Det betyr at de som lever i fattigdom, står i større fare for å få helseproblemer – samtidig som de vil nøle med å oppsøke kostbar helsehjelp. Fattigdom fører også ofte til at man får et svekket sosialt nettverk rundt seg – fordi all energien må brukes på å overleve. Det igjen fører til høyere risiko for å havne på gata og til at de blir avhengige av alkohol eller narkotika, skriver avisa.
Noen få er enormt rike
Samtidig må det økende antallet fattige se en elite leve i stor rikdom. Tall fra OECD tyder på at Storbritannia har blant de høyeste nivåene av inntektsulikhet i Europa.

Strenge covid-regler skaper krise - ser urovekkende tall
Blant landets rikeste er det konservative partiets statsminister Rishi Sunak, som sammen med kona Akshata Murty har en samlet formue på over 8,7 milliarder kroner.
(©NTB)