VM-verter med oppsiktsvekkende oppfordring - ber Fifa droppe Saudi-sponsorat

Arrangørene for sommerens VM-sluttspill i fotball for kvinner ber Fifa innstendig om å la være å signere sponsoravtale med de saudiarabiske turistmyndighetene.

Fifa-president Gianni Infantino mottok onsdag et brev av sommerens VM-arrangører. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
Fifa-president Gianni Infantino mottok onsdag et brev av sommerens VM-arrangører. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Australia og New Zealand står som vertskap for sommerens verdensmesterskap. Onsdag rykket lederne for de to landenes fotballforbund ut med et oppsiktsvekkende brev nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Brevet er sendt til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), ved president Gianni Infantino, og omhandler den angivelige VM-sponsoravtalen som er på trappene med Visit Saudi. I brevet advares det mot at Saudi-Arabia er et land der «kvinners rettigheter fortsatt er sterkt begrenset», og at en slik avtale kan «alvorlig skade ryktet» til VM-turneringen som starter i juli.

En slik konfrontasjon mellom en VM-vert og Fifa-toppene er ifølge nyhetsbyrået AP enestående i nyere historie. Den kan bidra til å rette ytterligere oppmerksomhet mot såkalte «sportsvask»-investeringer fra Saudi-Arabia.

«Vi skriver for å uttrykke vår alvorlige skuffelse og bekymring over nyheten om den angivelige utnevnelsen av Visit Saudi som sponsor,» skriver Australias fotballpresident Chris Nikou og hans newzealandske kollega Joanna Wood i brevet.

«Vi kan ikke uttrykke sterkt nok de potensielle konsekvensene og frustrasjonen som kan følge av denne avgjørelsen», skriver de også.

– Hyklersk

Videre pekes det på at Australia og New Zealand i flere tiår har hatt stor grad av oppmerksomhet rettet mot likestilling og har «forsøkt å fremme disse idealene rundt om i verden».

De to fotballtoppene minner også Fifa om at deres regjeringer har investert hundrevis av millioner i gjennomføringen av sommerens VM-sluttspill. Det påpekes i forlengelsen av dette at verken turneringsarrangøren eller myndighetspersoner i landene er konsultert om Visit Saudi-avtalen.

Direktør for kvinnefotball i Australia, Bonita Mersiades, er også meget kritisk til sponsoravtalen.

– At Visit Saudi skal sponse VM for kvinner er bare enda et eksempel på at Fifa og fotballen er hyklersk når det gjelder verdiene de påstår å ha og hvor pengene kommer fra, sier hun til The Athletic.

AP har søkt Fifa for en kommentar til brevet, uten å få svar.

Eget landslag

Saudi-Arabia har gjort fremskritt innen kvinnefotballen de siste tre årene. Blant annet er det etablert et landslag og en hjemlig liga. Landet håper også å være vertskap for Asiamesterskapet for kvinner i 2026.

I det saudiske samfunnet er imidlertid kvinners friheter begrenset av strenge lover.

Onsdag ble det kjent at Saudi-Arabia skal arrangere Asiamesterskapet i 2027 for menn. Landet har også gjort klart sine ambisjoner om å arrangere fotball-VM i framtiden. Sluttspillet i 2030 er aktuelt.

Landet fortsetter dermed å posisjonere seg i internasjonal fotball. Onsdag ble det kjent at Saudi-Arabia har fått en plass i Fifa-styret. Nylig ble det i tillegg ekstra oppmerksomhet rundt landets fotballiga da superstjernen Cristiano Ronaldo signerte for klubben Al-Nassr.

(©NTB)

Mer om