Kjære Sol-leser! I går kveld skled det ut. Jeg satt foran TV-en og dytta innpå en hel pakke med potetgull. Med trøffelsmak (!). Sjukt godt og heldigvis var det ganske lite innhold i pakka. Hadde det vært mer, så hadde jeg spist det også. Jeg betalte 236,67 kroner per kilo for chipsen. Hvis du syns det høres mye ut, må du lese videre. Og dessverre må du nok tro om igjen. Å drive dagligvare nå handler om kunsten å endre prisene uten at du og jeg merker det.
Jeg håper du får en skikkelig fin helg, og at du både unner deg noe godt og at du sjekker kiloprisen på det du handler.
Meld deg på nyhetsbrevet, så får du dette på e-post hver fredag!
God helg fra sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i Sol.

José Assis Giammaria (37) siktet for spionasje
Mannen i 30-åra ble denne uka siktet av PST for å være en russisk spion med falsk identitet. Han kalles for illegalist. Det betyr at han har bygget opp en identitet som vanlig innbygger, mens han egentlig jobber i det skjulte med etterretning.
I dag ble han satt i fire ukers varetekt.
Litt presseetikk i praksis: Vi identifiserer den spionsiktede fordi det ikke er veldig mye vits i å la være. Russerne har spioner gående iblant oss. Når vi avslører dem så er det en offentlig sak. Vi er ikke tjent med anonymitet rundt det. I krimsaker er det Vær varsomplakatens punkt 4,7 som gjelder, og du kan lese det her.

Nyhetene alle skriver, men ingen leser
Vi forstår ikke helt at norske redaksjoner orker å skrive flere artikler om at vi skal stille klokka til helga. Før var det en nasjonal begivenhet. I dag fikser klokka det helt på egen hånd – kanskje bortsett fra hvis du har et ekstra flott ur som ikke er koblet til Internett.
Men hei: Vi får sove en time lenger søndag morgen! Det er en god nyhet!
Hvis du bare skal lese én stille klokka-artikkel denne uka, må det bli Vi.no sin. Den handler om Mexico, som rett og slett ikke gidder dette mer.

Krympflasjon: Kunsten å få deg til å betale det samme for mindre
Innholdet i pakkene du handler på butikken minker, mens prisen er den samme som før. Det kalles krympflasjon – krymping og inflasjon. I praksis betyr det at det er 12 egg i pakka som tidligere inneholdt 18 egg.
Dinside i Dagbladet snakket med markedsføringsprofessor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole. Han forteller at kundene vanligvis ikke legger merke til at butikkene leverer mindre/færre produkter til samme pris som før. Det er fordi vi er stressa i butikken, pluss at vi ikke kan matte. Begge deler stemmer nok.
Det er riktig nok ett genialt trekk alle forbrukere kan gjøre i butikken: Sjekk kiloprisen/literprisen/prisen per enhet. Det som står ved liten skrift ved siden av prisen, er der for å hjelpe deg, ikke Norgesgruppen. Er du helt sikker på at du skal meske deg med potetskruer med paprikasmak til 421,11 kroner per kilo, eller kan du nøye deg med Sørlandschips til 120,51 kroner? (Prisene er hentet fra Menys egen nettside i dag.)
Chips var bare et tilfeldig eksempel som ramlet meg inn mens jeg skrev dette. Sikkert fordi jeg spiste potetgull i går kveld. Jeg er lett sjokka over at potetskruer er det aller dyreste alternativet på Meny. Det ser jo ikke dyrt ut.
NRK avslørte denne uka at Orkla har slanket godteposene uten å si ifra til oss forbrukere. De konfronterte konsernsjef Nils K. Selte med funnene. Det mangler 50 gram lakrisbåter her og 30 gram bamsemums der.
Intervjuet ble ren pute-TV. Orkla-sjefen sier til NRK at han ikke visste at pakkene var krympa.
Ja, særlig. Konsernsjefen er ansvarlig for hele armeen av direktører, og han er topplederen som setter standarden for kultur, moral og policy i bedriften. Da er det flaut å sende skylda nedover.
Ukas krympflasjonssak fra Dine Penger (VG) viser mange flere eksempler. Grønnsåpe har krympet opp til dobbel pris.

Slik kan regjeringen kutte uten å kutte
Regjeringen foreslår at barnetrygden ikke skal gå opp, men at det skal være samme antall kroner som utbetales neste år, som i år. Dette kalles for en nominell videreføring, og er et sparetiltak.
NRK har en fin oversikt over innsparinger som gjøres på denne måten. Ved å ikke justere barnetrygden etter den generelle prisveksten, sparer vi drøyt en halv milliard.
Penger det også, si. Ved å la være å sette opp kronebeløpet kommuner mottar for å ta imot flyktninger, sparer Norge 350 millioner.
500 mill. her og 350 mill. der – det blir penger av det, vet du. Sjekk resten av de «skjulte kuttene» i denne saken fra NRK.

Helt konge!
Du skal være sterkt innbitt republikaner for å ikke humre litt når kong Harald holder taler. Denne uka holdt slottet den årlige festmiddagen for Stortinget, og tradisjonen tro holdt kongen en tale. Det ble tøysing med politikerne, dronningen og strømprisene. Du kan se talen her.

Ukas ikke-sak:
Astrid S. har ikke kyssesyken.

Få også med deg:
- Altibox-abonnenter får tilbake TV 2
- Én av ti i Norge er fattige, sier SSB.
- Therese Johaug er åpen om vektproblemer i sin nye bok.
- Elon Musk har kjøpt Twitter, og sier han gjorde det for menneskeheten.