Visste du at personnummeret ditt ikke er hemmelig?

Nei, ingen kan ta opp lån i ditt navn dersom de får vite personnummeret ditt.

Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

KOMMENTAR: Personnummeret, eller fødselsnummeret, for å være presis på hva alle de 11 tallene egentlig heter, er offentlig informasjon.

Det eneste du får vite om meg hvis jeg vet mitt fødselsnummer, er hvor gammel jeg er og om jeg er mann eller kvinne.

Kom på trykk i lokalavisa

I dag gikk Sandefjords Blad fri i Pressens Faglige Utvalg for å ha publisert et offentlig dokument som handlet om allemannsretten og strandsone i sitt distrikt. Klageren, som ble omtalt i saken, reagerte på at fødselsnummeret ble vist da avisa satt dokumentet på trykk.

PFU brukte god tid på å diskutere om det egentlig var nødvendig å publisere personnummer i saken. Men at dokumentet hadde høy offentlig interesse og var relevant for saken, var det liten tvil om. Diskusjonen handlet mest om hvor hensynsfull avisa bør være, sånn jeg oppfattet det.

Det er lett å forstå reaksjonen. Jeg oppfatter personnummeret mitt som noe personlig. Litt sensitivt. Noe som kan misbrukes. Det er mulig å forstå at klageren syns dette var unødvendig.

Men det er altså ikke et brudd på god presseskikk.

Ikke taushetsbelagt, men krav om lukket konvolutt

Jeg syns det er interessant å se på hva Datatilsynet sier om fødselsnumre.

«Nummeret regnes ikke som sensitiv personopplysning og er ikke taushetsbelagt» oppklarer tilsynet. Det er ikke legitimasjon, og du kan ikke bruke det til å ta opp lån.

Samtidig setter Datatilsynet krav om lukket konvolutt dersom nummeret skal sendes i posten. Så det er altså ikke noe vi skal vifte med likevel.

Fødselsnummeret brukes til å skille hvem som er hvem på en sikker måte. NAV, sykehus, banken etc. bruker dem for å vite eksakt hvem vi er.

Visste du at det tredje siste nummeret i rekka på 11 tall viser om du er mann eller kvinne? Partall for kvinner, oddetall for menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer