Brasilianske myndigheter:

Virusmutasjon i Amazonas er tre ganger så smittsom

En koronavariant som er oppdaget i dem brasilianske delen av Amazonas, er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset, ifølge Brasils helseminister.

Familiemedlemmer av innlagte koronapasienter i kø i Manaus, i håp om å få fylt opp tomme oksygentanker. En virusvariant som er oppdaget i Amazonas, er ifølge Brasils helseminister tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset. Foto: Edmar Barros / AP / NTB
Familiemedlemmer av innlagte koronapasienter i kø i Manaus, i håp om å få fylt opp tomme oksygentanker. En virusvariant som er oppdaget i Amazonas, er ifølge Brasils helseminister tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset. Foto: Edmar Barros / AP / NTB Vis mer
Publisert

Vaksiner vil imidlertid fortsatt være effektive mot varianten, sa helseminister Eduardo Pazuello til Senatet i nasjonalforsamlingen torsdag. Han forklarte ikke hvem som sto bak studien han viste til, ei heller hvilke vaksiner som hadde blitt testet mot den nye mutasjonen.

Forskningsinstituttet Instituto Butantan kunngjorde mandag at CoronaVac-vaksinen skulle testes mot Amazonas-varianten, men de har så langt ikke lagt fram resultatene.

Vaksinen er utviklet av kinesiske SinoVac i samarbeid med instituttet.

Spredning

Varianten ble oppdaget i januar hos fire personer som reiste til Japan fra Brasil. De kom alle fra Amazonas-regionen. Den har også blitt oppdaget i andre deler av Brasil, og har spredt seg til andre land rundt om i verden.

Det finnes ikke bevis for at varianten gir verre sykdomsforløp, men det er konsensus blant forskere om at den er mer smittsom, i likhet med virusvariantene som har blitt oppdaget i henholdsvis Sør-Afrika og Storbritannia.

Alle tre variantene har endringer i spike-proteinet i overflaten av viruset, skriver Financial Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer