Tjekkia:

- Virkeligheten viser oss at ondskap finnes

Det flagges på halv stang over hele Tsjekkia lørdag. Myndighetene har erklært nasjonal sørgedag etter masseskytingen på et universitet i Praha.

Blomster og lys er satt ut ved Karlsuniversitetet i Praha etter masseskytingen torsdag. Foto: Denes Erdos / AP / NTB
Blomster og lys er satt ut ved Karlsuniversitetet i Praha etter masseskytingen torsdag. Foto: Denes Erdos / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Kirkeklokkene ringte over hele landet klokken 12 mens tsjekkerne ble oppfordret til ett minutts stillhet for å hedre ofrene for masseskytingen. På sørgedagen holdes det også minnegudstjenester flere steder i landet.

- Vi prøver alle å bygge himmelen på jord, men virkeligheten viser oss at ondskap finnes, sa erkebiskopen i Praha, Jan Graubner, under gudstjenesten i St. Vitus-katedralen ved slottet i byen.

Det var fullt under minnegudstjenesten i St. Vitus-katedralen i Praha lørdag. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Det var fullt under minnegudstjenesten i St. Vitus-katedralen i Praha lørdag. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer

Flere toppolitikere var til stede under denne gudstjenesten, blant annet president Petr Pavel. Ifølge studenter som også deltok var mange i katedralen oppløst i tårer.

– Det er vanskelig å finne ord for å uttrykke fordømmelse på den ene siden, og på den andre siden den smerten og sorgen hele samfunnet vårt føler i disse dager før jul, sa statsminister Petr Fiala tidligere.

Skytingen på Karlsuniversitetet i Praha torsdag er det dødeligste angrepet i Tsjekkia siden landet ble selvstendig i 1993. 14 personer ble drept og ytterligere 24 såret. Gjerningsmannen, en 24-åring som var student ved universitet, er også død. Motivet er ukjent.