Vinterlig hetebølge i Spania

Uvanlig høye temperaturer for årstiden preger deler av Spania. Mange tok lørdag turen til stranda.

Det var nesten sommerlige scener på strendene i Barcelona lørdag. Etter en kuldeperiode har deler av landet brått blitt preget av uvanlig høye temperaturer til januar å være. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB
Det var nesten sommerlige scener på strendene i Barcelona lørdag. Etter en kuldeperiode har deler av landet brått blitt preget av uvanlig høye temperaturer til januar å være. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!


I mange kystnære områder var det nesten sommerstemning i helgen. Enkelte prøvde også badevannet.

En såkalt antisyklon er årsaken til varmebølgen, ifølge det spanske meteorologiske instituttet AEMET. Fenomenet kjennetegnes av et høytrykk der luften synker i senteret og strømmer vekk i en spiralbevegelse. Antisyklonen har tatt med seg varme luftmasser fra sørligere strøk. Klar, skyfri himmel har bidrar også til den høye temperaturen.

Varmen kommer etter at Spania var rammet av bitter kulde så sent som forrige uke.

Torsdag ble det målt 29,6 grader i innlandsbyen Chelva øst i landet, ifølge AEMETs talsperson Marcelino Nunez. Instituttett opplyser at de daglige minimums- og maksimumstemperaturene nå ligger 5 til 10 grader over normalen.

Fra Cádiz i sørvest til Barcelona i nordøst har det ført til at strandlivet har blomstret opp.

Nunez sier det ikke er mulig å slå fast at den globale oppvarmingen og klimaendringene er årsaken til varmebølgen, men sier at den føyer seg inn i en trend med stadig hyppigere perioder med uvanlig varmt vær.

(©NTB)