Vinterferie med klisterføre i sør – sibirkulde i nord

I vinterferien får vi varmegrader i nesten hele landet. Bortsett fra helt i nord, der sprengkulda har bitt seg fast.

Det er klart for vinterferien for mange av skolene. Etter uker med kulde har temperaturene krøpet oppover. Det gjelder hele landet bortsett fra de aller nordligste områdene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det er klart for vinterferien for mange av skolene. Etter uker med kulde har temperaturene krøpet oppover. Det gjelder hele landet bortsett fra de aller nordligste områdene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Været i landet blir todelt til helga og i neste uke, sier statsmeteorologen Unni Nilssen i Meteorologisk institutt.

Det blir en sur vinterferie for alle i Finnmark og Troms, med temperaturer på mellom 20 og 30 minusgrader.

– Det blir opphold, men sprengkaldt. Når du kryper ned på 30 minus grader i tillegg til vind, så kan man jo bare tenke seg hvor kaldt det kan bli. Det er kulden fra Sibir som fortsatt gjør seg gjeldende, sier meteorologen.

I Nordland, som må vente en uke til før vinterferien starter, blir det isteden litt mildere luft etter hvert. Og søndag blir det antakelig på plussiden i tillegg til nedbør.

Pluss på lavlandet

På Østlandet blir det også varmegrader de fleste stedene i lavlandet. Fredag ser man litt til solen, men søndag kommer det regn.

– Men videre i vinterferien blir det opphold og plussgrader. Og det ser ut til å vare hele uken, sier Nilssen.

Trøndelag får det samme været. Her er det også godt på plussiden. Det blir kanskje opp mot 6 grader og opphold, men med litt skyer. På Sørlandet blir det også varmt, noe regn lørdagen, men opphold videre og opp mot 7 plussgrader.

Hele Østlandet og Sørlandet, med unntak av Innlandet og kommunene i tidligere Buskerud, starter vinterferien denne uken.

Opp mot 10 pluss

Vestlandet er værtaperen både i helgen og i neste uke. Men heldigvis er det ikke vinterferie her ennå. I Rogaland og tidligere Hordaland, med unntak for kommunene Ullensvang og Voss, starter skoleferien først i uke 9.

Meteorologisk institutt varsler nedbør fra fredag. Det blir opptil 10 plussgrader og regn de fleste dagene. Det samme gjelder Nordvestlandet, selv om de får litt mindre nedbør.

– Her kan det til og med bli enda varmere i områder som ligger i ly for havluften, sier Nilssen.

Mildt på fjellet

Mange steder i fjellene i Sør-Norge blir det også mildt framover.

– Men det ligger fortsatt snø. Selv om det blir på plussiden, så smelter ikke snøen med noen få plussgrader, trøster hun.

Etter mange uker med kulde har temperaturene krøpet oppover. Det gjelder hele landet bortsett fra de aller nordligste områdene.

– Det er jetstrømmene som er kommet til våre områder igjen. Da får man den klassiske situasjonen med lavtrykksaktivitet og milde luftmasser som kommer fra Atlanterhavet. Vi har en god stund hatt et blokkerende høytrykket som har ligget over landet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer