Vind og lave temperaturer korter ned femmila i OL: – En vits

Kraftige vindkast og effektive temperaturer på -26 gjør at femmila i OL kortes ned til tre mil. Foto: Heiko Junge / NTB.
Kraftige vindkast og effektive temperaturer på -26 gjør at femmila i OL kortes ned til tre mil. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Publisert

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte at femmila for langrennsherrene i OL kuttes ned til 28,4 kilometer og utsettes en time. Flere reagerer.

Det er sterk vind og lave temperaturer på langrennsstadion i Zhangjiakou lørdag, som tvinger fram tiltak.

«Som følge av sterk vind og påfølgende ekstreme forhold vil den planlagte femmila kortes ned til tre mil. Avgjørelsen er tatt med hensyn til utøvernes sikkerhet, for å korte ned tiden de eksponeres for ekstremforholdene», heter det i en melding fra FIS.

Konkurransen skal starte 08.00 norsk tid. I stedet for å gå fem mil i den kalde Kina-vinden, skal herrene gå fire runder à 7,1 kilometer. Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo går for Norge.

NTBs fotograf på stedet melder om sterke vindkast som pisker opp snøen. Løypa er i tillegg veldig eksponert for vinden. Gradestokken på stadion viser minus 16, men vinden gjør at det føles som ti grader kaldere.

– Riktig beslutning

Langrennssjef Espen Bjervig er enig i avgjørelsen.

– Jeg vet det er en riktig beslutning. Temperaturen er én ting, men det er vinden som er problemet. Jo lengre man er ute i denne vinden, jo større er sjansene for frostskader, og det er frostskader man er redd for, sier han til Discovery.

– Det er forsvarlig å gå tre mil slik som det er nå, fortsetter han.

Reagerer

Briten Andrew Musgrave, som bor og trener i Norge, er ikke fornøyd avgjørelsen. På Twitter får han utløp for frustrasjonen.

«FIS har akkurat forkortet den olympiske 50km til 28 fordi det er litt kaldt og vindfullt. Jeg tror ikke det gjør det noe varmere og skaper mindre vind. For en helv … vits!», skriver han.

Den svenske landslagssjefen Anders Byström er heller ikke fornøyd med at distansen kortes ned.

– Vi fikk et spørsmål fra FIS om vi ville gå kortere, men jeg svarte at vi vil gå fem mil. Det hadde ikke gjort noe om det ble flyttet til i morgen. Dette er trist, sier han til Discovery.

– Det er bra at de tenker på utøverne, men det blir et annet renn. Det gir blant andre Klæbo en fordel, mener han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer