Sjimpansebestanden krymper drastisk

Ville sjimpanser fortrengt til «gettoer» i skogene

Forskere slår alarm: Menneskets nærmeste slektning i dyrenes verden blir stadig mer isolert på små, krympende flekker med villmark.

Sjimpanse er det eneste dyret som har en DNA-likhet med mennesket på 98 prosent. (Foto: Christine Jurgen Rex Shutterstock)
Sjimpanse er det eneste dyret som har en DNA-likhet med mennesket på 98 prosent. (Foto: Christine Jurgen Rex Shutterstock) Vis mer
Publisert

Alle de fire underartene av det afrikanske pattedyret er truet av utryddelse, og bestanden til minst én av dem – den vestlige sjimpansen – har krympet med 80 prosent på tre generasjoner.

40 sjimpanseforskere fra hele verden, med til sammen 300 års feltarbeid, har skrevet et felles opprop om å redde det eneste dyret som har en DNA-likhet med mennesket på 98 prosent.

– I løpet av de tiårene vi har jobbet med ville sjimpansesamfunn, har vi sett att alle gruppene vi har studert er blitt isolerte, skriver forskerne.

Hovedtrusselen mot sjimpansene er tap av habitat.

– Sjimpansene er blitt tvunget til å leve i skogsgettoer, mener ekspertgruppen.

Afrika har fortsatt store områder med uberørte savanner og skoger, men områdene krymper raskt som følge av voksende byer, gruvevirksomhet, avskoging og industrielt landbruk.

Kontinentets menneskelige befolkning på 1,2 milliarder er ventet å doble seg innen midten av århundret, og kan nærme seg fire milliarder innen 2100.

Ifølge WWF finnes det mellom 150.000 og 250.000 ville sjimpanser, men bestanden er blitt kraftig redusert de siste årene.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer