Ville ikke sende helikopter i coronafrykt - en pasient døde

Universitetssykehuset Nord-Norge får kritikk fra Helsetilsynet etter at en pasient døde og en annen måtte gjenopplives etter å ha blitt nektet luftambulanse.

Helsetilsynet kritiserer Universitetssykehuset Nord-Norge for å ikke ha sendt luftambulanse til to pasienter. Foto: Paul Kleiven / NTB
Helsetilsynet kritiserer Universitetssykehuset Nord-Norge for å ikke ha sendt luftambulanse til to pasienter. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Det var ved to tilfeller i juli 2020 at legevaktleger i Nordreisa ba om luftambulanse for å transportere kritisk syke pasienter til sykehus, skriver Nordlys.

Den ansvarlige legen på AMK/luftambulansen i Tromsø ville i begge tilfellene ikke sende ut helikopteret. Dermed ble de to fraktet de 230 kilometerne til Tromsø i ambulansebil.

Den ene pasienten døde før ambulansen nådde sykehus, mens den andre måtte gjenopplives.

Pasienten som døde hadde blant annet luftveissymptomer. Legen i Tromsø fryktet at pasienten kunne ha corona, og ville dermed ikke sende luftambulansen fordi den ville måtte desinfiseres etter transporten.

I det andre tilfellet var det mistanke om blodforgiftning. Legen i Tromsø mente likevel at målte verdier var «OK», og at det var akseptabelt å transportere pasienten til UNN med ambulansebil.

Statens helsetilsyn konkluderer i sin rapport med at begge pasientene burde vært transportert med helikopter. I saken der pasienten døde mener helsetilsynet at hjelpen som ble gitt var uforsvarlig, mens håndteringen ikke var innenfor normene for god medisinsk praksis i saken der pasienten overlevde.

Sjef Jon Mathisen i Akuttmedisinsk klinikk er enige i kritikken og beklager at pasientene ikke fikk helikoptertransport.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer