Vil til tider være få tester på apotekene

Apoteker over hele landet har vært utsolgt for hurtigtester for covid-19, men nå melder flere at de har fått nye leveranser.

Flere apoteker har nå fått påfyll av hurtigtester. Foto: Erik Johansen / NTB.
Flere apoteker har nå fått påfyll av hurtigtester. Foto: Erik Johansen / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I går kveld hadde vi beholdning i samtlige 447 apotek, sier pressesjef Silje Ensrud i apotekkjeden Apotek1 til NTB lille julaften.

Hun forteller at de fikk en stor levering til grossisten onsdag, og at de skal komme en levering også på torsdag.

– Det har gått ut nesten 200.000 tester denne uka. Vi får også en ny levering i romjulen og en større på nyåret, sier Ensrud.

Testing før juleselskap

Flere kommuner deler ut gratis selvtester til innbyggerne, men Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt dem om å prioritere personer i samfunnskritiske funksjoner, samt barn i alderen 7–18 år og helsepersonell ved symptomer.

Dermed må de fleste kjøpe testpakker selv på apotek.

Onsdag sa helsedirektør Bjørn Guldvog til VG at han selv vil bruke hurtigtester for å redusere risikoen for smittespredning i juleselskap.

– Jeg synes det er en god idé der man møter flere som ikke er i samme husstand. Spesielt om man møtes på tvers av regioner og for eksempel har studenter som kommer fra områder med mye smitte, sier Guldvog.

Utsolgt

Men til tider har det altså vært vanskelig å oppdrive selvtester på apotek.

– Flere av våre apotek har vært utsolgt for hurtigtester i perioder. Vi får fortløpende leveranser fra leverandørene, og hurtigtester er på vei til apotekene så fort vi mottar varer inn til vårt lager, sier pressetalsperson Ann Brita Grøndahl i Norsk Medisinaldepot (NMD), som leverer varer til apotekkjedene Vitusapotek og Ditt Apotek i hele landet.

Hun sier at etterspørselen etter tester har vært svært høy i de delene av landet hvor det er mye smitte, og mindre i deler av landet med lavt smittetrykk.

– Dette har sammenheng med smittesituasjonen og anbefaling fra norske myndigheter om smittevern og testing, sier hun til NTB.

Selvtestene gir svar i løpet av 15 minutter på om man er smittet av covid-19. FHI anbefaler at man kjøper tester som er CE-IVD-merket , og dette kan blant annet kjøpes på apotek.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer