Sosialhjelp:

Vil lette på kravene etter kraftig søknads-hopp

Søknader om sosialhjelp har økt 18 prosent på ett år. Nå blir Nav bedt om å stille færre krav om dokumentasjon fra søkerne.

Illustrasjonsfoto. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nav har hentet inn tall fra oktober 2021 til samme måned i år. Det høye antallet ukrainske flyktninger som har kommet til Norge, er blant årsakene til økningen, opplyser Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Jeg innfører i dag en ny veileder for Nav som understreker folks rett til individuell behandling, de ansattes faglige skjønn og rausheten som ligger i lovverket, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har sendt kommunene en ny veileder til Nav. Foto: Alf Simensen / NTB
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har sendt kommunene en ny veileder til Nav. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Nav-kontorene anbefales blant annet å stille færre krav til kartlegging og dokumentasjon, og til å være tilbakeholden med å kreve salg av eiendeler dersom hjelpebehovet er kortvarig. Barns behov skal tas spesielt hensyn til, heter det.

40 prosent av landets kommuner har rapportert inn tall til Nav, og disse har samlet sett 63 prosent av landets innbyggere.

I de minste kommunene har antall søknader økt med 30 prosent i snitt. I store bykommuner som Oslo, Bergen og Trondheim, er den gjennomsnittlige økningen på 11 prosent.

Kommunene rapporterer at flere sliter økonomisk, og at de får flere henvendelser som skyldes økte priser på mat, strøm og drivstoff.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer